Старий Новий рік 2018: Свято Маланки, щедра кутя та ворожіння на судженого

Старий Новий рік 2018: Свято Маланки, щедра кутя та ворожіння на судженого
pixabay.com

Дізнайтеся, як ворожити на кохання на Старий Новий рік.

Поділитися:

Українці святкують Маланку 13 січня. Це українське народне свято, що відбувається напередодні дня Св. Василя і супроводжується традиційними перевдяганнями у фольклорних персонажів (в основному тварин). У цей день всі хати чекали на прихід колядників - веселих дітлахів із зерном у маленьких ручках, посмішками та веселими різдвяними піснями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Різдва до Водохреща: Що готували наші предки на січневі свята

ЩЕДРА КУТЯ

З давніх-давен на Маланку прийнято накривати пишний стіл. Щедва кутя, холодець, вареники та духмяний борщ із м'ясом та пампушками - український святковий стіл виглядав щедро та пишно. Щедру кутю заправляли смальцем, вершовим маслом, вершками або молоком. Традиційно, в неї клали мак, сухофрукти та крупу. Приготування щедрої куті вимагало особливого підходу: найстарша жінка у родині о 2 годині ночі повинна була принести крупи, а найстарший чоловік - воду із річки чи криниці. 

Фото: instagram.com/varenykparisien

ВОРОЖІННЯ НА СУДЖЕНОГО

У це свято щедрувати починають ввечері 13 січня і до півночі. Посівають вранці 14 січня, до полудня. Щедрують – дівчатка, посівають – хлопчики, але не навпаки, щоб успіх і щастя не налякати. Особливо незаміжні дівчата чекають на свято Маланки, щоб ворожити на судженого. Вважається, що ворожіння в цей час найточніше.

Фото: pexels.com

Ворожіння на варениках

У начинці господарочки ховають ґудзики, квасолинки, цукор, нитки, перець та монети. Якщо оберете вареник з квасолею – це до поповнення в родині, ґудзики - до обновки, цукор – до солодкого життя, перець – чекайте на цікаві новини, нитка – на дорогу.

Ім'я майбутнього чоловіка

Дівчата можуть вийти після опівночі на вулицю та запитати ім'я судженого у першого стрічного чоловіка. Згідно з ворожінням саме так зватимуть вашого майбутнього чоловіка.

Прикмети

Важливими для Щедрого вечора є і прикмети: якщо на вулиці тепло, то літо буде із дощами, а якщо йде мокрий сніг, то слід чекати на гарний врожай.

Народні театральні вистави у цей день особливо яскраві. Чоловіки переодягаються у жінок, жінки – у чоловіків, а разом вони розігрують кумедні сценки та водять козу. Коза – символ добробуту та родючості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щедра кутя: Як готувати традиційну страву на Старий Новий рік