Суддя шоу Король десертів поділився смачним рецептом французької кухні

Стефан Вайттинадан розповів, чим дивуватиме нове шоу про кондитерів.

Поділитися:

Напередодні прем'єри шоу Король десертів в інтерв'ю для fakty.ua суддя проекту Стефан Вайттинадан розповів головні таємниці нового шоу про кондитерів, а також поділився смачним рецептом французької кухні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: Тірамісу від Кирила Сміяна

Стефан, для вас було несподіванкою запрошення на проект Король десертів?

Це сталося дуже спонтанно. У проект мене запросив Андрій Ногін, один з продюсерів, що займається створенням проекту. Ми познайомилися на світському заході. Андрій запропонував мені спробувати знятися в реаліті Король десертів, я погодився, бо люблю пробувати щось нове. Складність була лише в тому, що моя основна робота - бренд-шеф столичного ресторану Comme Il Faut, а зйомки проекту забирали багато часу. Але ми знайшли компроміс.

Учасникам вдалося вас здивувати?

Ще й як! На кастинг приходили дуже молоді і зрілі люди. Я добре запам'ятав дівчину, яка принесла п'ятиярусний торт у формі каруселі. Він був з підсвічуванням і важив 40 кілограмів! На одній зі зйомок кондитери зробили торт - копію відомої зірки, який був розміром з живої людини. Над десертом працювали сім годин, а важив він в результаті 65 кіло.

Хто навчив вас готувати?

Моя мама ніколи не любила готувати. Вона була в шоці, коли почула, що я стану кулінаром. А ось тато, вірніше, вітчим, дуже любить стояти біля плити. Він індус, тому смачно робить страви індійської кухні. Я почав займатися кулінарією в 17 років. Закінчив кулінарну школу, отримав диплом і не без зусиль влаштувався на роботу в ресторан. Працював по 19 годин на день. Але мені настільки це сподобалося, що я вирішив назавжди пов'язати своє життя з кулінарією. Знаєте, якщо ви попрацювали в ресторані з зірками Мішлен, то перед вами відкриваються всі двері. На моєму рахунку вже п'ятнадцять таких зірок.

Ви 15 років живете в Україні. Думаєте повернутися до Франції?

Можливо, я поїду в іншу країну, але до Франції поки не хочу. Там складно вести свій бізнес. Дуже великі податки. Власник ресторану повинен платити податки за алкоголь, вивезення сміття. Так, французи мають велику страховку, але кожен день доводиться витрачати на оплату товарів і послуг силу-силенну грошей, набагато більше, ніж в Україні. Скажімо, в Києві я кожен день приїжджаю на роботу на таксі. У Франції такого я собі дозволити не зможу.

Кухня зробила вас багатим?

Я досить забезпечена людина, але багатим себе не вважаю.

Який ваш улюблений десерт?

Давно помітив, що, приходячи в ресторан, люди хочуть отримати щось феєричне. Таким для мене є шоколадне суфле, запечене в духовці. Перед подачею страви, ще на тепле суфле, викладаю фісташкове морозиво. Я люблю контрастні десерти, в яких є гра смакових відчуттів.

В Україні добре знають французьку страву рататуй.

Так, це завдяки мультфільму «Рататуй». Але, до речі, там його готували не зовсім правильно. Ця страва з південної Франції, де багато моря і сонця. Головне в ньому - використовувати літні овочі, які зріють під сонцем. Морква, наприклад, додавати категорично не можна, тому що вона «не бачить» сонячного світла.

РЕЦЕПТ ЗАПІКАНКИ РАТАТУЙ ВІД СТЕФАНА ВАЙТТИНАДАНА 

1. Порізати цукіні, баклажани, перець різних кольорів (без шкірки): зелений, жовтий, червоний.

2. Додати часник, цибулю, томати. Всі овочі повинні бути порізані на шматочки розміром 1 см х 1 см.

3. Кожен інгредієнт окремо обсмажити на пательні на оливковій олії.

4. Після обсмажування всі овочі потрібно змішати.

5. Додати томатну пасту, сіль, перець, а перед подачею - базилік.

Повне інтерв'ю читайте за посиланням

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоколадні устриці та солодка ікра: судді проекту «Король десертів» розповіли про неймовірні солодощі, які вони куштували