Творці фільму «Україна. Повернення своєї історії» покажуть унікальні артефакти княжої доби

Україна. Повернення своєї історії
У фільмі «Україна. Повернення своєї історії» покажуть унікальні артефакти княжої доби
1plus1.ua

Прем’єра документальної історичної стрічки відбудеться до Дня Незалежності на телеканалі «1+1».

Поділитися:

Команда проекту «Україна. Повернення своєї історії», прем’єра якого відбудеться 24 серпня, дослідили стародавні печатки княжої доби. Унікальні артефакти відкрили маловідомі для широкої аудиторії факти про зовнішність князів, писемність та документообіг у Київській Русі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Команда проекту «Україна. Повернення своєї історії» потрапила до секретного архіву Ватикану

У спеціально відбудованій студії у Києві автор фільму «Україна. Повернення своєї історії» Акім Галімов разом із кандидатом історичних наук Олександром Алфьоровим та доктором історичних наук Мирославом Волощуком дослідили княжі печатки Ярослава Мудрого і його родини, трьох синів та двох онуків – князів Ізяслава, Всеволода, Святослава, Володимира Мономаха і Ярополка. Унікальні артефакти, віком понад 1000 років, дозволяють встановити, як насправді виглядали ці видатні правителі та переосмислити те, як їх представляли раніше. Наприклад, за радянських часів та особливо за часів Російської імперії князів зображали з довгими бородами, натомість, вони надавали перевагу вусам.

«Для людей, які досліджують історію, печатки – це як бурштин, який мільйони років зберігав цінну інформацію. В той час, коли історичні, особливо літописні, джерела часто переписувались, могли мати редакторів та навіть замовників, на печатках фіксувалися факти: княжий титул, княжий портрет або династичне та хрестинне ім’я», - каже Олександр Алфьоров, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України.

Печатки також розбивають міф про те, що давні русичі не вміли читати та писати. Свинцеві печатки, які прикріплювались до княжих документів, засвідчують те, що писемність була дуже розвиненою, а документообіг – неймовірно інтенсивним.

Коли тримаєш таку річ в руках, історія ніби оживає, ніби переносишся на тисячу років тому. Уявіть, ці печатки міг тримати сам Ярослав Мудрий, або хтось з його синів чи онуків. Своїми руками! Надзвичайні відчуття… сподіваюсь, ми зможемо передати їх і нашим глядачам, - розповідає автор фільму Акім Галімов.

Нагадаємо, перша частина фільму «Україна. Повернення своєї історії», яка була презентована минулого року до 25-ї річниці Незалежності України, отримала премію «Телетріумф» у номінації «Документальний фільм/цикл». 

Стрічка покликана розвінчати міфи та повернути українцям справжню історію. У другій частині проекту автори фільму розслідуватимуть таємницю зникнення останків представників князівської династії Рюриковичів із більшості їхніх поховань. Також однією з головних сюжетних ліній стрічки стане спроба відтворити справжнє обличчя великого київського князя Ярослава Мудрого. З цієї метою творці фільму намагатимуться розшукати та дослідити кістки Рюриковичів, які лишилися на території України. Зйомки фільму проходили у Львові, Луцьку, Чернівцях, Чернігові, Переяславі, Києві, Володимирі-Волинському, також у Ватикані, Копенгагені та Москві. 

Над виробництвом фільму працює творча група «1+1 Продакшн» під керівництвом Вікторії Лєзіної. Режисер – Дарія Саричева. Автори сценарію – Акім Галімов, Руслан Шаріпов, Оксана Іванченко. Оператор-постановник – Маркіян Канюка. Виконавчий продюсер – Володимир Андріюк.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автори фільму «Україна. Повернення своєї історії» спробують відтворити обличчя Ярослава Мудрого

Новини по темі