Які овочі їсти сирими, а які - після термічної обробки

Експерт розповів, які овочі втрачають вітаміни при термічній обробці.

Поділитися:

Існує думка, що овочі краще їсти свіжими, адже в них більше вітамінів. Але виявляється, деякі овочі значно корисніші після термічної обробки. Біохімік Гліб Репіч розповів, які овочі краще готувати, а які - їсти сирими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як полюбити броколі: 5 рецептів для скептиків

ОВОЧІ З ВИСОКИМ ВМІСТОМ КРОХМАЛЮ

Картоплю та буряк потрібно споживати у вареному, тушкованому або печеному вигляді, аби розкрити їх смакові властивості та поживну цінність. 

У сирій картоплі немає сильновираженого смаку та запаху. Молекули крохмалю настільки щільно розташовані, що у сирому вигляді вона важко перетравлюється нашим організмом. 

ЖОВТОГАРЯЧІ ПРОДУКТИ 

Морква, болгарський перець, помідори - продукти, які можна споживати як у сирому, так і термічно обробленому вигляді. Але все ж таки експерт стверджує, що термічна обробка жовтогарячих продуктів збільшує їх поживну цінність. У них міститься бетакаротин, який не розчиняється у воді. Він тільки жиророзчинний. 

До прикладу, якщо їсти сиру моркву, без жиру, засвоєння каротину нашим організмом дуже низьке. Інша справа - якщо її приготувати. 

ЗЕЛЕНІ ОВОЧІ 

Експерт стверджує, що зелені овочі корисніше споживати у сирому вигляді. Для деяких з них, до прикладу, броколі можна використовувати короткочасну термічну обробку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що «приховують» ранні овочі і як уберегти себе від надмірної кількості нітратів