Поради Лесі Матвеєвої: Що робити, якщо твоя неповнолітня донька завагітніла

Що робити, якщо неповнолітня донька вагітна

Уже завтра о 22:00 на "1+1" вийде третій епізод "Одруження наосліп". 

Поділитися:

Уже завтра о 22:00 на "1+1" вийде третій епізод "Одруження наосліп". Традиційно ведуча проекту Леся Матвеєва підбадьорюватиме й розраджуватиме героїв соціального експерименту. Дівчина – психолог за освітою і навіть поза проектом своєчасно допомагає тим, хто цього потребує.

Так, Леся розповіла, що робити мамі, якщо її неповнолітня донька повідомила про свою ранню вагітність. До вашої уваги поради, які можуть врятувати стосунки в сім'ї:

СТВОРИ ДОВІРЛИВУ АТМОСФЕРУ

Запам'ятай: важливо налагоджувати контакт з дитиною. Довіра й повага - це фундамент будь-яких стосунків. Матері необхідно завжди бути відкритою та доступною для свого підлітка, щоб він не боявся тебе, а завжди відчував підтримку з твого боку. Тоді він дослухатиметься до маминих порад і за допомогою прийде саме до тебе. Але навіть це не завжди допомагає повністю вберегти доньку від помилок і труднощів, які повсякчас трапляються на шляху дорослішання.

І ось настає той день, коли починаєш помічати зміни. Донька замикається в собі, поводиться інакше. Новина не примушує себе довго чекати й лунає як грім серед ясного неба. Вона вагітна. Твоя перша реакція може бути найнепередбачуванішою.

КОНТРОЛЮЙ ЕМОЦІЇ

Спочатку ти можеш оніміти і довго запитувати себе: як таке могло статися? Можливо, захочеться кричати, рвати й метати, покарати її за те, що вона не слухала твоїх порад і вчинила так нерозважно. Але постривай! Повір, їй зараз набагато страшніше та важче, ніж тобі. Криком і докорами ти можеш тільки погіршити ситуацію.

Якщо вагітність уже трапилася, ти повинна розуміти, що будь-який з можливих виходів буде важким і для тебе, і для неї. Нумо говорити відверто, варіантів не так уже й багато. Переривання вагітності, народження дитини або віддання її на всиновлення. Перший варіант може завдати непоправної шкоди для тендітного дівочого організму, це факт.

Другий – моментально змінить усе життя дочки та буде психологічно й фізично дуже непростим для неї. Третій, як і перший, може викликати важке почуття провини на роки, а то й усе життя, що може призвести до дуже серйозних і небезпечних психологічних проблем.

У кожному разі, прийняте рішення має бути виваженим і усвідомленим, не прийнятим під твоїм тиском. Це її перше доросле рішення! Вислухай її, допоможи розібратися. Коли вона прийме рішення – підтримай! У майбутньому твоя дочка буде вдячна тобі за це.

НЕ ВДАВАЙСЯ ДО ГРУБОЩІВ

Найважливіше для неї зараз – це твоя підтримка. Помилки, яких можна припуститися, виправити потім буде складно: відмовлятися від неї та казати щось на зразок "Ти мені не дочка", звинувачувати її в тому, що сталося, обзивати її та говорити, що вона погана.

Твоя дочка потрапила в дуже складну життєву ситуацію, не добивай її. Ти як її мама просто зобов'язана бути на її боці. Адже зараз у неї відчуття, ніби весь світ повернувся проти неї. Подумай, на яку небезпеку вона може наразити себе, якщо спробує вирішити цю проблему самостійно.


Підліткова вагітність психологічно ускладнюється тим, що на труднощі підліткового періоду накладаються ще й труднощі періоду вагітності. Усі знайомі з тим, як змінюються жінки під час вагітності, і сприймають це нормально. Вагітна жінка стає емоційною та чутливою, їй непросто прийняти зміни у своєму тілі та свою нову роль.

Вона відкриває нову грань своєї жіночності. Адже вступаючи в підлітковий період, дівчинка визначається зі своєю соціальною роллю, тому вона дуже сприйнятлива до думки оточуючих, особливо однолітків. Це робить її дуже вразливою у ситуації, що склалася.

БУДЬ НАЙКРАЩОЮ ПОДРУГОЮ

Вагітність для підлітка буває повною несподіванкою. Дівчинка може не усвідомлювати всю покладену на неї відповідальність за здоров'я – своє і дитини. Це одна з причин, чому їй дуже необхідна постійна підтримка оточуючих. Під час вагітності важливо максимально виключити стресові фактори та створити атмосферу підтримки.

Майбутній мамі необхідно розуміти, що підтримка буде обов'язково. У такій ситуації тобі неодмінно знадобиться допомога лікаря і, ймовірно, психолога-фахівця. Відвідайте його разом.

Вагітність і пологи змінять життя дівчинки. Вона буде обмежена в спілкуванні з однолітками, їй буде складно приділяти стільки ж часу навчанню та вступу до ВНЗ, у неї з'являться обов'язки, яких немає у її подруг. Допоможи їй впоратися з цим. Інакше у неї може з'явитися відчуття, що вся провина лежить на її дитині, а це позначиться на ставленні до неї.

НЕ ЛИШАЙ НАОДИНЦІ У НЕПРОСТІЙ СИТУАЦІЇ

Опинившись сам на сам зі своїм непростим становищем, дівчинка може замкнутися в собі, впасти в депресію, спробувати самостійно й необдумано вийти з ситуації, що склалася, нашкодити собі та майбутній дитині і навіть вчинити спробу суїциду.

Психологічні проблеми, що виникли в період вагітності, можуть сильно вплинути на те, якою мамою для своєї дитини стане дівчинка. Залишившись сам на сам зі світом, без підтримки близьких і з почуттям власної поганості, молода мама може почати зривати свій гнів і невдоволення на малюкові. Це загрожує стати початком ще однієї сумної долі.

Пам'ятай: одного разу проблеми сьогодення залишаться в минулому, але його плоди доведеться пожинати в майбутньому. Люби своїх дітей, які б помилки вони не скоювали. Дорослішання – завжди непростий шлях, і в кожного він свій. Твій материнський обов'язок – стояти поруч на цьому шляху та весь час бути готовою простягнути руку допомоги своїй дитині.