7 музеїв Києва, у яких варто побувати хоч раз у житті

Дізнайтеся, якими експонатами приголомшують столичні музеї.

Поделиться:

26 травня українці святкують День Києва. З нагоди свята сайт 1plus1.ua підготував для вас добірку із семи видатних музеїв Києва, у яких потрібно побувати кожному. Дивовижні експонати, захоплюючі екскурсії, шедеври мистецтва та старовинна архітектура - все це чекає на вас у популярних музеях столиці. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 музеїв Одеси, з якими не занудьгуєш

МУЗЕЙ МИСТЕЦТВ ІМ. БОГДАНА І ВАРВАРИ ХАНЕНКІВ 

Історія Музею Ханенків розпочинається, коли у 1870-х рр. юний юрист та аматор Богдан Ханенко одружився з Варварою Терещенко - донькою відомих меценатів та благодійників. Їм було трохи за 20, коли відбулося весілля. Опісля молодята вирушили до сонячної Італії, де й придбали перші експонати для своєї колекції. Нині музей містить найбільше в Україні зібрання творів зарубіжного мистецтва - більше 25 тис. експонатів. Щонеділі в музеї проводяться музичні зустрічі та майстер-класи. 

Картина Александра Френца "Пейзаж із гондолою"

Фото: khanenkomuseum.kiev.ua

ЛІТЕРАТУРНО-МЕМОРІАЛЬНИЙ МУЗЕЙ-КВАРТИРА ПАВЛА ТИЧИНИ 

Квартира 3 на вул. Рєпіна, 5 у Києві була популярною серед молоді та столичної інтелігенції завдяки її господарю - поету Павлу Тичині. Протягом більше 20 років ці 5 кімнат були його прихистком, місцем для творчих роздумів, особистих переживань та осередком народження нових шедеврів. Нині на 1 поверсі будівлі ви зможете відвідати виставкові зали, книжний магазин та поетичну зону. На 2 поверсі знаходиться квартира, де проживав поет. В ній зберігся оригінальний інтер’єр, бібліотека, малюнки, картини та музичні інструменти митця. 

Фото: tychynamuseum.com.ua

НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА 

Музей Тараса Шевченка було створено у 1949 році після об’єднання галереї картин Шевченка у Харкові та музею Шевченка у Києві. Окрім картин митця, музей зберігає особисті речі Шевченка, видання його робіт, а головне - відомий портрет Жуковського, написаний Карлом Брюлловим для викупу Тараса з кріпацтва.

 

ШОКОЛАДНИЙ БУДИНОК 

Будинок було збудовано у 1901 році на замовлення відомого промисловця та мецената Семена Могильовцева. Через темно-коричневий колір будівля справді здається шоколадною. Кімнати будинку оформлені у різних архітектурних стилях, тому й отримали відповідні назви: Бароко, Рококо, Мавританський, Модерн, Ренесанс тощо. Окрім екскурсії у Шоколадному будинку ви можете відвідати концерт класичної музики та лекції з історії мистецтва. 

 

ЛІТЕРАТУРНО-МЕМОРІАЛЬНИЙ МУЗЕЙ МИХАЙЛА БУЛГАКОВА 

Музей видатного письменника Михайла Булгакова був відкритий у 1989 році на його батьківщині у Києві. Нині колекція музею налічує близько 3 тис. експонатів. 500 з них належали Булгакову. Читачі Булгакова впізнають будівлю музею із його твору «Біла гвардія». Саме сюди автор поселив своїх героїв - сім’ю Турбіних, під час громадянської війни в Україні. 

МУЗЕЙ ІВАНА ГОНЧАРА 

Сьогодні у Музеї Івана Гончара ви маєте змогу побачити більше 20 тис. експонатів, зібраних як самим митцем, так і командою музею. З подорожей Україною Іван Гончар привозив предмети народного мистецтва, які склали унікальну колекцію. Видатний скульптор та художник бажав, аби зібрана ним колекція відображала традиції української народної творчості. 

ПІНЧУК АРТ ЦЕНТР 

У Пінчук Арт Центр ви зможете насолодитися оригінальністю сучасного мистецтва, побачити виставки художників сьогодення, які відображають своє бачення світу в новаторській формі. У центрі також знаходяться бібліотека та затишна кав’ярня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Бабкін і MONATIK озвучили гід до Національного художнього музею