Як позбутися рубців: Поради лікаря Валіхновського

Лікар Валіхновський розповів, які бувають рубці та порадив дієві методі їх лікування.

Поделиться:

Як позбутися болю в спині: Поради лікаря ВаліхновськогоУ програмі «Сніданок з 1+1» постійний експерт програми «Поверніть мені красу» хірург Ростислав Валіхновський розповів про особливості різних типів рубців та порадив, як від них можна позбутися.

Читайте також: 6 хвороб, які можуть виникнути через викривлену носову перетинку.

Після загоєння різного типу ран на шкірі можуть виникати неприємні дефекти, які також називають рубцями. Вони можуть залишатися на тілі людини протягом довгого періоду, деякі з них залишаються на все життя, якщо вчасно не провести відповідне лікування.

В анатомії рубці і в анатомії нормальної шкіри є велика різниця. У рубців відсутні сальна залоза, волосистий фолікул, потова залоза, а також шар шкіри, від якого залежить наша засмага.

Нормальний рубець не засмагає, - каже лікар.

Крім того, рубці мають майже відсутню еластичність у зв’язку з тим, що в них знаходиться абсолютно інший колаген - головний білок як шкіри, так і рубцевої тканини.

ТИПИ РУБЦІВ

Існує 4 типи рубців, які можуть бути на тілі людини. Перший з них – нормотрофічний, який практично залягає в рівень із сусідньою шкірою і має рожевий колір.

Атрофічний рубець залягає нижче рівня нормальної шкіри і має блідий колір.

Гіпертрофічний рубець піднімається над рівнем шкіри, здебільшого має червоний колір. Іноді може викликати досить сильний дискомфорт.

Келоїдний рубець – найбільш агресивна форма рубця. Він значно піднімається над рівнем шкіри, виступає поза межі первинної площі, рани, інколи свербить і може завдавати больових відчуттів.

Келоїдний рубець найбільш часто виникає в ділянках грудини, потилиці, мочки вуха та ділянки плечових суглобів.  

Всі 4 типи рубців, які є в людини, самі «не розсмоктуються» і нікуди не зникають. Їх треба лікувати, - переконує Ростислав Валіхновський.

Читайте також: 6 хвороб, які можуть виникнути через викривлену носову перетинку.

МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ РУБЦІВ


1. Медикаментозне лікування

2. Шліфування

Воно може бути механічним, лазерним та хімічним, для того, щоб видалити рубець майже повністю.

3. Хірургія

Хірургічні методики включають видалення рубця, на місці дефекту накладається косметичний шов і усе робиться максимально непомітним, - говорить експерт.

Також можна зробити пересадку власної шкіри, для того, щоб позбавитися рубця, або виростити власну шкіру, щоб закрити дефект повністю.

Нагадаємо, не так давно Ростислав Валіхновський розповів, як позбутися зайвих кілограмів.