Як спрямувати підліткову агресію у правильне русло: Поради психолога

Школа

Соціальний психолог розповіла, як боротися з підлітковими проявами агресії.

Поделиться:

Соціальний психолог Алевтина Шевченко у студії програми Сніданок з 1+1 розповіла, як уникнути підліткової жорстокості та встановити з дітьми .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уберегти дитину від інтернет-небезпек

ЧОМУ ВИНИКАЄ ПІДЛІТКОВА АГРЕСІЯ

Агресія - це базова емоція, з якою народжується кожна дитина. Агресія в нормі необхідна для того, щоб досягати нових вершин та не пасти задніх у битві за виживання. Ця емоція змушує людей конкурувати, домінувати тощо.

80% відповідальності за поведінку дитини несуть батьки, а ще 20% – вчителі. – підкреслила психолог.

У складному підлітковому віці дитині особливо необхідна увага та турбота. Якщо ж вона живе сама по собі, без участі батьків, не варто дивуватися, чому вона проявляє свої почуття так, а не інакше.

Бійка – це засіб самоствердження у групі підлітків. Провина батьків, що вони не запропонували підліткам іншого способу самоствердитися. – зауважила психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підкорити Instagram: Поради блогерки Лоли зі Школи

ЯК ЗАПОБІГТИ ПІДЛІТКОВІЙ АГРЕСІЇ

Простих та швидких варіантів вирішення цієї проблеми не існує. Щоб уникнути неприємних ситуацій, поради психолога потрібно зробити способом ведення життя, а не  застосовувати їх, коли проблеми вже виникли.

1. Треба постійно бути у тісному контакті з дитиною. Хороші батьки обов'язково побачать, коли у дитини стануться якісь зміни.

2. Насамперед треба будувати довірливі стосунки. Довіряючи та беручи до уваги думку дитини, вона автоматично зробить це саме у відповідь батькам.

3. Станьте другом для підлітка, а не тираном чи вчителем, який говорить лише у наказовому тоні.

4. Агресія – це нормально, доки вона не перетворюється у жорстокість. Тому важливо навчити дитину спрямовувати це надсильне почуття у спорт, мистецтво, музику чи навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад, як стати другом своїй дитині

Новости по теме