Як врятувати зимове взуття від солі

Які засоби допоможуть уберегти взуття в зимовий період.

Поделиться:

Особливості та переваги виробів зі шкірозамінникаУ програмі «Сніданок з 1+1» постійний експерт Гліб Репіч розповів, чим небезпечні реагенти, якими посипають вулиці, та як вберегти взуття від їх негативного впливу.

Поки на вулиці ожеледиця, ми ризикуємо не тільки посковзнутися, але й зіпсувати взуття тими солями, якими активно вкривають наші дороги. Такі реагенти можуть неабияк зіпсувати улюблену пару чобіт.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ІЗ ВЗУТТЯМ 

Взимку, місцеві комунальники зазвичай посипають дороги сумішшю із різних видів солі та піску. При потраплянні на лід чи сніг, ці компоненти розчиняють його.

Розчини солі замерзають при нижчій температурі, аніж звичайна прісна вода. Тому коли сіль потрапляє на лід, вона його розтоплює і утворюється такий собі розсіл, - зауважує Гліб Репіч.

Потім цей розсіл потрапляє на взуття. Соляний розчин проникає всередину шкіри, а коли вона висихає, на ній з’являються білі плями.

На жаль, сіль проникає так глибоко всередину взуття, що його дуже складно вивести. Навіть якщо змити її з поверхні, шкіра може не бути такою блискучою, як раніше, - зазначає експерт.

ЯК ПОЗБУТИСЯ СОЛЯНИХ ПЛЯМ НА ВЗУТТІ
Єдиний спосіб вивести сіль із взуття – це поставити його на кілька хвилин у воду, яка зможе розчинити її. Проте такий метод може неабияк зіпсувати улюблену пару.

Тому найкращий вихід із даного положення, це попередити проникнення соляного розчину у взуття. Для цього потрібно використовувати так звані гідрофобні речовини.

Найпростіший засіб, яким ще користувалися наші бабусі для захисту взуття – це суміш жиру, воску зі свічки і рицинової олії. Все це потрібно змішати приблизно в різних пропорціях, розтопити та використовувати як крем, - каже Гліб Репіч.

Зараз існує великий асортимент професійних засобів для боротьби із сіллю. Крім природних компонентів до їх складу також входять різноманітні пігменти, наприклад, чорні. Вони допомагають маскувати невеликі недоліки на взутті, потертості.

Такі засоби потрібно наносити не перед виходом, а з вечора, щоб вони змогли увібратися всередину шкіри. Особливу увагу при цьому потрібно приділити місцю, де шкіра стикається з підошвою і тим місцям, де є шви. Вранці потрібно натерти взуття м’якою ганчіркою, - підкреслює експерт.

Додатковим способом захисту є спеціальні спреї. Вони ідеально підходять для взуття із замші чи набуку.

Раджу звернути увагу на спреї до складу яких входять поліфторкарбонові смоли. Вони мають подібне покриття, як у тефлонових сковорідок. Реальна ціна такого засобу приблизно 200 гривень за 100 мл, - говорить Гліб Репіч.

Пам’ятайте, при виборі спеціальних засобів краще всього звернутися до чоботаря, він підкаже варіант, за яким ціна і якість буде оптимальною.

Нагадаємо, не так давно експерт розповів, як правильно доглядати за взуттям взимку