"Цивільні заручники — найбільш незахищена категорія полонених": Катерина Осадча про злочини росії та бездіяльність Міжнародного Червоного Хреста

Катерина Осадча: про цивільний полон та бездіяльність Міжнародного Червоного Хреста — 1+1
instagram/kosadcha

Засновниця проєкту "Знайти своїх" Катерина Осадча розповіла, чому цивільні полонені є набільш незахищеними.

Поделиться:

Ведуча 1+1 Україна, Катерина Осадча, яка разом з телеканалом 1+1 Україна та "Сніданком з 1+1" заснувала масштабний соціальний проєкт з пошуку зниклих "Знайти своїх", написала колонку для "УП. Життя" про вседозволеність рф і бездіяльність Міжнародного Червоного Хреста, а також розповіла, чому цивільні полонені є найбільш незахищеними.

"За рік проєкту спільними зусиллями з Нацполіцією нам вдалося знайти понад 2 100 людей. На жаль, кількість зниклих продовжує зростати, наразі у нас у пошуку знаходяться понад 7 тисяч цивільних українців, з яких більше ніж 3,5 тисячі – з Маріуполя. Сьогодні ми маємо понад 400 заявок на пошук тих, хто перебуває у цивільному полоні".

Катерина Осадча фото

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт "Знайти своїх" Катерини Осадчої починає співпрацю із Генеральною прокуратурою у питанні цивільного полону українців

За словами Катерини, процес повернення з цивільного полону — дуже складний. росія депортує дітей та дорослих, що відповідно до Женевської конвенції є воєнним злочином. У міжнародному законодавстві немає законів, які б забезпечували притягнення до відповідальності країни за недотримання конвенцій, що додатково створює проблему. Також, каже Осадча, органи допомоги залишаються зі "зв'язани руками" у питаннях звільнення людей, які депортовані до так званих ДНР та ЛНР, тому що навіть у конституції рф відсутнє відповідне законодавство щодо цих територій. 

"Міжнародний комітет Червоного Хреста – єдина організація у світі, яка відповідно до міжнародних стандартів має доступ до двох сторін конфлікту. Але чомусь залишається безсилою в таких умовах, не володіючи інформацією про місце перебування цих цивільних полонених. З початку війни в Україні світ не був готовий до такої масштабної агресії, а відтак світ не в змозі швидко реагувати на те що відбувається, не лише на цивільний полон, а й загалом на всі події".

Катерина Осадча про цивільний полон

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зараз у цивільному полоні знаходяться близько 20 000 українців": до студії "Сніданку з 1+1" ексклюзивно завітав уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець та Катерина Осадча

Представники проєкту "Знайти своїх" чітко розділяють поняття депортація та цивільний полон. З боку окупантів захоплення людей в цивільний полон є ще одним порушенням Женевських конвенцій.

"Цивільні заручники — саме так правильно називати невійськових людей, що потрапили у полон. На жаль, сьогодні це найбільш незахищена категорія полонених. Їхнє захоплення поза правовим полем, а держава поки не має жодних механізмів, як цим людям допомогти. Цивільний полон не має права на обмін: таких людей можуть відпустити або додати до обміну військовополонених, що є дуже великою проблемою".

Також Катерина зазначила, що нині держава працює над поверненням цивільних. Омбудсмен підтримує зв’язок з країною-агресором і намагається повернути цивільних заручників 60+ і тих, хто має важкі хвороби чи поранення. Та процес йде вкрай важко і повільно.

Дивіться проєкт "Знайти своїх" у загальнонаціональному марафоні "Єдині новини" щопонеділка о 21:30 та щодня у "Сніданку з 1+1" з 07:00 до 11:00 на телеканалі 1+1 Україна, а також на YouTube.

Фото: instagram/kosadcha

Новости по теме