Чому виникає метеозалежність і як позбутися симптомів

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

У студію програми «Сніданок з 1+1» завітала лікар-невролог Тетяна Майкова, яка розповіла, що таке метеочутливість і як з нею боротися.

Поделиться:

Наукові дослідження доводять, що погодні зміни та різкі перепади температур не впливають однаково на всіх. Наприклад, учені, які займаються дослідженням артриту, стверджують, що біль у суглобах при різких змінах температури не посилюються. А тиск і мігрені, від яких страждають метеочутливі люди, здебільшого не залежать від погоди.

Науковці впевнені, що люди на психологічному рівні пояснюють будь-які негативні зміни в організмі несприятливою погодою. У студію програми «Сніданок з 1+1» завітала лікар-невролог Тетяна Майкова, яка розповіла, що таке метеочутливість і як з нею боротися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подолати безсоння

Саме мозок людини відповідає за сприйняття всього, що нас оточує. Тож якщо мозок неправильно адаптує до змін навколишнього середовища, з’являється відчуття слабкості та погіршення самопочуття.

Сонливість, мігрені, запалення хронічних хвороб виникають через те, що організм не «вмикає» нові адаптаційні системи, щоб пристосуватися до змін у навколишньому середовищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Профілактика зниженого тиску без лікарських засобів.

За словами лікаря, організм людини по-різному працює в теплу та холодну погоду. Коли на термометрі нуль градусів, це є сигналом запускати організм, щоб ми не замерзли. Нервова система для такого перелаштування роботи організму потребує в першу чергу сили. Отже, якщо організм знесилений, автоматично погіршується самопочуття та запалюються хронічні захворювання.

ЧИ МОЖНА ОТРИМАТИ ЛІКАРНЯНИЙ, ЯКЩО ВИ МЕТЕОЧУТЛИВІ

Якщо ви відчуваєте погіршення загального стану організму, мігрень чи нудоту, можете звернутися до лікаря та отримати лікарняний.

ЯК ЗМЕНШИТИ РЕКЦІЮ НА ЗМІНУ ПОГОДИ

– Економити енергію

Щоб організм правильно реагував на сонячну стимуляцію навесні, варто економити запаси сил взимку.

– Брати відпустку

Щоб зберегти життєві сили та накопичити енергію до весни, лікар радить щороку в холодну пору брати декілька тижнів відпустки.

ЯК ПОБОРОТИ СИМПТОМИ МЕТЕОЧУТЛИВОСТІ

Якщо ви помічаєте погіршення самопочуття, це перший сигнал, що організм втомлений. Відновити сили організму допоможуть наступні прості поради:

– Сон до опівночі

Достатній запас енергії на наступний день забезпечить сон до півночі. У такому випадку налагоджується структура сну.

– Прокидатися без будильника

Лікар стверджує, що прокидатися варто самому. Якщо ви не можете розпочати свій день без допомоги будильника, варто лягати ще на годину раніше.

– Мати індивідуальну аптечку

Якщо ви метеочутливі та недостатньо відпочиваєте, варто мати під рукою аптечку. Заздалегідь проконсультуйтеся з лікарем та визначте, які препарати підходять саме вам.

Новости по теме