Найкорисніші весняні овочі: Які продукти подарують сили та енергію

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Експерт розповів, як правильно обирати та вживати овочі у весняний період.

Поделиться:

Коли починається Великий піст 2017 і що не можна їсти в ці дніУ програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог Олександр Кущ розповів про те, які овочі є найкориснішими для організму людини та порадив, як їх правильно вживати.

Читайте також: Які продукти збережуть молодість шкіри: Поради дієтолога.

Щодня імунна система людини здійснює величезну роботу заради захисту організму. Збалансоване харчування може значно покращити самопочуття, додати енергії та поліпшити стан здоров’я.

Фрукти та овочі є фундаментом для такого харчування. Саме вони містять вітаміни, мінерали та клітковину, які зміцнюють організм та продовжують життя. Всесвітня організація охорони здоров'я радить вживати п'ять порцій овочів і фруктів на день. Тобто кожного дня потрібно з’їдати мінімум 400 грамів різноманітних фруктів і овочів.

Овочі повинні складати основу раціону. Їх комбінація дає цілу гамму необхідних мікроелементів, яких ми потребуємо щоденно, - переконує Олександр Кущ.

Читайте також: Їжа для розуму: Які продукти змусять мозок працювати краще.

ЯК ОБИРАТИ ОВОЧІ В ХОЛОДНУ ПОРУ РОКУ

В зимовий та весняний період такі овочі, як помідори, огірки, кабачки та інші є несезонними. Тому більшість людей надає перевагу продуктам, які можуть зберігатися протягом довгого часу, наприклад, картоплі, моркві, буряку та іншим коренеплодам. Саме вони є основою щоденного раціону.

Часто ми недооцінюємо властивості наших місцевих продуктів, тому що картопля – це насправді продукт, який багатий на калій, - запевняє дієтолог.

Також дуже популярними є заморожені продукти, які часто продаються у магазинах. Вони є прекрасним джерелом мікро- та макроелементів, проте за умови, що заморожування було виконане правильно.

Якщо ви бачите, що у пакеті з овочами суцільні шматки льоду, цей продукт вже непридатний до споживання. Скоріш за все був порушений температурний режим, або при заготівлі недобросовісні виробники додавали воду, аби підвищити його вагу, - каже експерт.

Читайте також: 5 продуктів харчування з найбільшим терміном придатності.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВЖИВАТИ ОВОЧІ

Майже всі види приготування овочів чудово підходять для споживання. Проте важливо знати, що сирі овочі – це завжди ризик паразитарного зараження. Тому необхідно ретельно промивати їх у проточній воді.

Особливо ретельно потрібно промивати такий овоч, як капуста, - зазначає Олександр Кущ.

Варто також пам’ятати, що у страви потрібно додавати якомога менше олії при готуванні. Рослинна олія не повинна піддаватися термічній обробці, інакше вона міститиме в собі небезпечні речовини.

Читайте також: Поради дієтолога: Які харчові домішки не можна вживати в їжу.

З ЧИМ ВЖИВАТИ ОВОЧІ

Крохмалисті овочі такі, як картопля, морква, крупи та інші краще не поєднувати з м’ясними продуктами.

Погано також поєднуються овочі з фруктами, адже через це може виникати бродіння та ферментація в організмі людини, - додає дієтолог.

З м’ясом прекрасно поєднуються усі види зелені, томати, цибуля, коренеплоди.

Салати зі свіжих овочів бажано вживати у першій половині дня, а ввечері надавати перевагу приготованим овочам. Обов’язковою для щоденного вживання є зелень в необмежених кількостях.

Нагадаємо, не так давно дієтолог розповів, що корисно їсти на сніданок.

Новости по теме