Олімпійські ігри: перемоги, якими пишається незалежна Україна

Найфеєричніші перемоги спортсменів незалежної України на Олімпійських іграх

Олімпійські чемпіони, які прославили Україну на весь світ за 25 років незалежності.

Поделиться:

Олімпійські ігри 2016: Як українська збірна готуєтся до змагань23 червня в Україні відзначали Міжнародний олімпійський день. Сніданок з 1+1 завітав у гості до українських спортсменів, які вже почали готуватися до Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Цього року Літні Олімпійські ігри будуть проходити з 5 по 21 серпня. За підрахункми аналітиків, українські спортсмени можуть розраховувати на 20 медалей. Великі надії покладають на фехтування, художню і спортивну гімнастику, боротьбу та стрільбу. 

Пропонуємо згадати, як наші співвітчизники прославляли країну на Олімпійських іграх за 25 років незалежної України.

1994

Національна збірна України вперше заявила про себе на світовій арені в 1994 році на зимових Олімпійських іграх в Ліллегаммері. Саме тут тендітна фігуристка Оксана Баюл завоювала першу в історії незалежної України золоту медаль.

1996

Олімпійські ігри в Атланті в 1996 році стали надзвичайно плідними на перемоги для української збірної. Спортсмени завоювали 9 золотих моделей. Лілія Подкопаєва отримала дві золоті медалі у спортивній гімнастиці, Рустам Шаріпов став найкращим у вправах на брусах. Катерина Серебрянська отримала першість в індивідуальному багатоборстві, а Євген Браславець та Ігор Матвієнко стали чемпіонами вітрильного спроту.

На Олімпійських іграх в Атланті отримав першість Володимир Кличко та важкоатлет Тимур Таймазов. Чемпіоном греко-римської боротьби став в’ячеслав Олійник. Інесі Кравець не було рівних у потрійному стрибку, за що спортсменку нагородили золотом.

2000

Зіркою Олімпійських ігор у Сіднеї стала Яна Клочкова, яка завоювала дві золоті медалі. Чемпіоном стрілецького спорту, а саме стендової стрільби, став Микола Мільчев. У 2000 році українська збірна привезла додому три золоті медалі.

2004

На Олімпійських іграх в Афінах українські спортсмени реабілітувалися після Олімпіади 2000 року. Яна Клочкова повторила свій успіх, виборовши два золота у плаванні, найкращими у вільній боротьбі стали Ельбрус Тедеєв та Ірина Мерлені. У вправах на брусах та стрибках на батуті першість отримали Валерій Гончаров та Юрій Нікітін. Найсильнішою важкоатлеткою світу визнали Наталію Скакун, а Олена Костевич вразила влучністю і взяла золоту медаль у кульовій стрільбі.

2008

Олімпійські ігри у Пекіні принесли золоту медаль збірній України з фехтування у складі Ольги Жовнір, Галини Пундик, Ольги Харлан та Олени Хомрової. Артур Айвазян, Олександр Петрів та Віктор Рубан проявили надзвичайну влучність - три медалі в кульовій стрільбі та стрільбі з лука. Чемпіонкою у важкій атлетиці стала Наталія Добринська, а у веслуванні на байдарках уродженка Херсонської області Інна Осипенко-Радомська. Переше золото на Олімпіаді у Пекіні у напівлегкій вазі отримав боксер Василь Ломаченко.

2012

Олімпійські ігри у Лондоні показали Україну сильною боксерською державою. Дві Олімпіади поспіль чемпіоном став Василь Ломаченко, золото виборов Олександр Усик.

Українські спортсменки Анастасія Коженкова, Наталія Довгодько, Катерина Тарасенко та Яна Дементьєва показали надзвичайну командну роботу. Жінки вибороли золото у академічній греблі. В чоловічій греблі олімпійські результати показав Юрій Чебан. Важкоатлет Олексій Торохтій продемонстрував гідний золота виступ, а тендітна Яна Шемякіна взяла золото за майстерне володіння шпагою.

2014

Українська жіноча збірна з біатлону тримала першість на зимових Олімпійських іграх в Сочі. Олена Підгрушна, Віта Семеренко, Валентина Семеренко та Юлія Джима здобули єдину для України золоту медаль на Олімпіаді в Сочі.