Таємний код віри: Чому мусульмани всього світу шанують Діву Марію та Ісуса Христа?

Фінальний випуск документального проекту розкаже, в чому відмінності світових релігій.

Поделиться:

Ведучий проекту священик Георгій Коваленко зустрінеться з істориками та релігієзнавцями, щоб з’ясувати, чи є різниця між Богом християн, юдеїв та мусульман.

Сьогодні Україна – унікальна держава, у якій спокійно співіснують три найбільші світові релігії: християнство, юдаїзм та іслам. Але чи було так завжди? Коли кожна з цих релігій з’явилась на території нашої держави і яким чином розповсюджувалась? – ці питання ставить ведучий у заключному епізоді.

Щоб отримати відповіді, Георгій Коваленко зустрінеться з біблеїстом В’ячеславом Горшковим, який розповість, які релігійні спільноти впливали на формування основної віри в України. Виявляється, реальна ситуація із міжрелігійними взаєминами у Київській Русі дуже відрізняється від того, що ми знаємо з літописів. Релігієзнавець Ганна Кулагіна розкаже, якими були справжні причини, що спонукали Володимира Великого обрати християнство як основну релігію, та до якої віри він схилявся найбільше. Керівник центру вивчення Голокосту Анатолій Подольский та отець Юстин Бойко розкажуть ведучому, як представники інших релігійних конфесій рятували євреїв під час трагедій Другої світової війни.

 «Минулого року група православних богословів із Франції, України, США і Європи закликала церковну владу Московського патріархату визнати жахливу правду щодо львівського собору, який під проводом НКВС де-юре ліквідував Українську греко-католицьку церкву, і вибачитися перед греко-католиками. У 90-ті роки Папа Римський Іоанн Павло ІІ від імені католицької церкви вибачився перед юдеями за багатовіковий антисемітизм і Голокост, а також перед мусульманами і братами з інших конфесій, православними і протестантами, за релігійні війни і христові походи. Вибачення – лише початок шляху, який треба пройти представникам різних релігій, котрі є в Україні і у світі, щоб позбутися ненависті, упередженості чи ворожнечі», – підсумовує ведучий Георгій Коваленко.

- Чому мусульмани всього світу шанують Діву Марію та Ісуса Христа?

- Ким насправді був козак Мамай?

- До якої церкви водити дітей, народжених у змішаному шлюбі?

- Таємниці порятунку львівських євреїв від нацистів.

Все це дивіться у проекті «Таємний код віри» цієї суботи, 1 липня, о 10:00 на телеканалі «1+1».