Сам собі санепідстанція: Олексій Душка розповів, як стежити за якістю продуктів

Експерт розповів, як не стати жертвою обману, купуючи м'ясо, рибу, сир та інші продукти

Поделиться:

Стало відомо, що Кабінет міністрів України вирішив ліквідувати Санітарно-епідеміологічну службу. Раніше саме вона здійснювала проби на кишкові захворювання, кількість бактерій у молочній продукції, аналізи щодо якості м'яса тощо. Тепер її функції планують передати Державній службі з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Своїми думками з цього приводу з нами поділився ведучий програми «Життя без обману» Олексій Душка: «Наскільки я розумію, намагаються створити орган, який відповідатиме за те, що робила Санстанція, тільки у більш зручних позиціях. Санстанція вже працює не так, як раніше, вона знала, що її ліквідують. Це реально впливає на стан супермаркетів та маленьких крамниць. Вони мають боятися органів контролю, адже у нас немає відчуття самовідповідальності. Прибираючи Санстанцію, з одного боку, бізнесу дають більшу свободу, а з іншого боку – спершу потрібно навчитися чесно вести бізнес, а потім ліквідовувати або переформовувати такі структури».

Ліквідація Санстанції може бути втратою для того, хто не вміє вибирати продукти. Уявіть, що людина купила продукт, у якому є кишкова паличка. Перевірка підприємства не відбулася, а їй такий продукт продали. І це питання навіть більше стосується не магазинів, а виробників, – вважає ведучий.

Не зважаючи на те, існуватиме контролюючий орган чи ні, кожному з нас варто відповідальніше ставитися до вибору продуктів, а отже, і до свого здоров’я. Найпростіше, що можна зробити – подивитися на склад, термін придатності продукту, звернути увагу на умови його зберігання. У разі необхідності не соромтеся поцікавитися, чи має продавець санітарну книжку, що гарантує якість продукції.

Дізнатися більше детальної інформації про вибір продуктів можна у програмі Олексія Душки «Життя без обману». А також спеціально для сайту «1+1» ведучий та експерт у споживчій сфері розповів, як правильно купувати продукти харчування.

Читайте також: Олексій Душка показав, як схуд за чотири місяці (фото)

ЗАМОРОЖЕНІ ПРОДУКТИ

Потрібно звертати увагу на температуру холодильника, де містяться продукти.  

Якщо при відкриванні холодильника вас б’є холодом, це означає, що продукти в ньому зберігаються добре. Якщо такого не відчуваєте, тоді пильніше придивляйтеся до того, що купуєте. Цілком можливо, холодильник був відключений на ніч для економії електроенергії, – радить Олексій Душка.

Не варто купувати заморожені продукти, що змінили свою форму. Наприклад, часто можна натрапити на зім’яте морозиво. «Ніколи не беріть його, навіть якщо його дають безкоштовно. У такому морозиві вже давно «оселилася» кишкова паличка. Якщо такий продукт дати дитині, можуть бути серйозні наслідки. Та й дорослі теж не захочуть опинитися в лікарні», - запевняє експерт.

ПРИГОТОВАНІ САЛАТИ

Найкраще купувати салати з олією, а не з майонезом. Особливу підозру мають викликати салати, котрі, як кажуть у народі, «потекли». Цінувальникам вінегрету варто пам’ятати, що в цьому салаті кожен інгредієнт повинен мати свій колір.

МАСЛО ТА ХЛІБ

Масло має бути квадратної форми. Хлібобулочні вироби ліпше купувати запакованими, адже не запакований продукт можуть взяти руки хворої людини. Інша справа, якщо гаряченький хліб на виклали на полиці на ваших очах.

М'ЯСО

Якщо м’ясо чи м’ясні вироби в упаковці мають здуту форму або пошкоджену упаковку, це має викликати занепокоєння. Перевірити якість упаковки можна, просто натиснувши на неї. Пам’ятайте, герметична упаковка повинна бути пружною.

Купуючи курятину, обирайте грудку, адже в ній затримується найменша кількість шкідливих речовин. Оминайте здуті грудки: їх могли замочувати в розсолі, щоб ті набрали більшу вагу.

Ніжки курки мають бути продовгуватими. Округлі ніжки свідчать про те, що за свого життя курка менше ходила, а більше сиділа. Курки, які продають від великих підприємств, практично всі сидячі. У такому разі ліпше вибирати молоде м'ясо, адже чим молодшою була курка, ти менше шкідливого вона споживала.

«На м’ясі не повинно бути навіть натяку на слиз. Придивіться, чи не обвітрювалося воно. По суті, в самому обвітренні немає нічого надкримінального. Та це дає нам розуміння, що м'ясо довго лежало. А якщо воно перебувало на прилавку впродовж тривалого періоду за температури 22°С, то бактерії мали найкомфортніші умови для розвитку», – зауважує Олексій Душка.

РИБА

На вашу прискіпливість заслуговує крига, на якій лежить риба. Вона має бути крихкою. Якщо бачите суцільний шмат криги, це означає, що за нею ніхто не пильнує. До прикладу, якщо новеньку рибину поклали на крижане місце несвіжої, то вона перейме бактерії своєї попередниці. Відтак, термін придатної свіжої риби скоротитьсся приблизно вдвічі.

За можливості, ліпше купувати рибу у спеціалізованих крамницях. Там здебільшого «доглядають» за кригою та перевертають рибу, щоби охолодити її з усіх боків.

Очі риби мають бути вологими, а ще добре, коли у її дорогих видів від зябер доноситься аромат кавуна.

Якщо риба лежить без голови, має виникнути запитання – чому? Пам’ятайте, що риба псується  з голови. Інша річ, якщо ви купуєте філе – зрозуміло, що його підготували для зручного використання.  

СИР

Не варто купувати нарізаний сир. Краще попросіть, щоби його відрізали від цілого шматка – вам не мають права відмовити в цьому. Зі слів експерта, якісний сир засихає від країв до середини. Але якщо так відбувається з сиром середньої категорії, це свідчить про неякісний продукт. І, звісно, якщо сир обрізали, то, швидше за все, на ньому з’являлися небажані елементи.