Психолог Олена Любченко розповіла, як зупинити старіння

Психолог Олена Любченко розповіла, як зупинити старіння

Експерт проекту "Поверніть мені красу" Олена Любченко у своїй новій колонці розповіла про старість з психологічної точки зору.

Поделиться:

Експерт проекту "Поверніть мені красу" Олена Любченко у своїй новій колонці розповіла про старість з психологічної точки зору та способи її призупинити.

ПАРАДОКС ЖИТТЯ
Усе, що дозріло, досягло розквіту, - починає в'янути та руйнуватися. Це – закон природи. Незаперечне правило руху життя. Факт буття.

Учені з'ясували, що навіть абсолютно здорова людина починає старіти вже у 27 років, - у цьому віці відбувається перебудова обмінних, гормональних, клітинних та інших процесів у її організмі. Приблизно до 27 років сповільнюється та закінчується збільшення росту, а отже, починається спад.

Психологічні страждання, пов'язані з відходом молодості, починаються пізніше, - після 30. У переважної більшості вони пов'язані з тим, що після 35 вікові зміни вже відображаються на зовнішності й стають помітні для ока. Ми починаємо старіти й вмирати набагато раніше, ніж це помічаємо.

ПАРАДОКС СТАРІННЯ СТАТЕЙ
Прив'ядання чоловіків розтягується на більш тривалий час і веде організм до старості поступово та рівномірно. Завдяки тривалішому виробленню статевих гормонів чоловіки довше зберігають молодий зовнішній вигляд. Вимоги до їхньої зовнішності також далекі від крайнощів. Так, є чоловіки, які тремтять, побачивши зморшки на своєму обличчі, і фарбують нігті лаком, але основна вимога до їхньої зовнішності – "бути трохи красивішим за мавпу" - ось уже багато століть не втрачає своєї актуальності.

Такий стан речей пов'язаний з роботою нашого несвідомого і соціальними стандартами. У чоловікові на нас справляє враження не стільки красива зовнішність (хоча це в інші моменти й буває важливо), скільки статус, влада, сила й досягнення. Несвідомому жінки ці атрибути дають сигнал про те, що цей чоловік захистить її та її дітей від тягот тривожного світу, а несвідомому інших чоловіків – натякають на неприємності, у разі неповаги або конфлікту.

Ну і на завершення, альфа-самці далеко не завжди прекрасні зовні! Швидше – навпаки. Що довершує портрет головного бабуїна зграї.

Жінки набувають зовнішніх ознак старіння швидше, і це має безліч наслідків. Існують явні причини, які штовхають більшість жінок після 30 долучитися до "марафону молодості":

  • Перша, - вона ж є першопричиною всього, - це специфіка сексуального збудження чоловіків. Несвідоме середньостатистичного чоловіка вибирає в першу чергу міцну породженницю здорового потомства. А з цим завданням краще порається молода особина. Тому переважній більшості чоловіків важлива зовнішність і тілесність жінки, а також, як наслідок, - видимі атрибути молодості її організму.
  • Друга, уже згадувана причина: вікові зміни у жінок видно набагато раніше і вони більш виражені. Зовнішність жінки з віком змінюється набагато сильніше. Це пов'язано з особливостями роботи жіночої гормональної системи, народженням потомства, структурою шкіри та навіть генетикою жіночого мозку.
  • Третя причина як наслідок випливає з перших двох – вимоги соціуму бути вічно молодою та красивою (канони краси, мода на молодість, соціальні стереотипи й стандарти для жінок у наш час невблаганні). І хоча це лише вершина айсберга, саме завдяки соціальним стандартам і моді заповнюються кабінети пластичних хірургів, збільшується кількість хворих на анорексію, а 60-річні дами витрачають мільйони на підтягування шкіри над колінами.

Є ще важливіші, більш глибинні причини погоні за молодістю. Але про них - пізніше.

Несправедливість старіння полягає в тому, що саме жінці життєво важливо залишатися молодою якомога довше, але саме в неї фізіологічні процеси старіння відбуваються швидше.

У результаті, після 30 більшість жінок - представниць єдиного виду істот на землі, наділених розумом, - намагається оскаржити незаперечне правило життя й смерті та долучається до боротьби з фактом буття під назвою "неминучість старіння".

ПАРАДОКС РЕАЛЬНОГО ВІКУ
Визначити вік дуже просто: варто тільки розгорнути паспорт і подивитися дату народження – усе стає зрозумілим. Аж до днів.

Однак зараз ні для кого не новина, що хронологічний ("паспортний") і біологічний вік у більшості людей розходяться.

Що ж дозволяє одним жінкам залишатися молодими в 45, а іншим ставати "тітками" у 23?

"Генетика дуже важлива", - стверджують дослідники довгожителів...

"Але здоровий спосіб життя - важливіший", - кажуть статистика й життєвий досвід.

А Всесвітня організація охорони здоров'я взагалі зрушує парадигму та змінює всі наші уявлення про те, до кого себе віднести.

За віковою класифікацією ВООЗ, біологічний вік суттєво змінився і так званий "молодий вік" зараз триває від 25 до 44 років. Тому якщо вам 40 і вас назвали "дівчиною" - не дивуйтеся, усе згідно з класифікацією!

Згідно з нею ж, від 44 до 60 у сучасної людини триває "середній вік", 60 - 75 років - літній вік, і тільки 75 - 90 років - це старість. Ті, кому за 90 - ВООЗ називає "довгожителі".

Усі ці колосальні зрушення в біологічному віці відбулися буквально за останні 100-200 років, адже в часи Пушкіна чоловік або жінка в 35-40 років вважалися глибокими старими!

Дивно, але вважається, що факт зрушення біологічного віку - не є заслугою цивілізації. Звичайно, дуже важливо, що людство винайшло антибіотики та ще тисячі інших медикаментів, які підтримують здоров'я й життя. І те, що праця перестала бути фізично виснажливою. І те, що в раціоні з'явилося більше вітамінів і білків. І те, що відбувається в косметології. І ще багато інших наукових винаходів допомагають нам при бажанні залишатися дітьми до 30-40 років.

Однак ключовий фактор нашої молодості, як усе "ключове", захований усередині самої людини. Вважається, що омолодження людства – це насамперед заслуга того, що за останні 100 років відбулося в інтелектуальному розвитку виду.

ПАРАДОКС МОЗКУ 
Отже, питання, як і раніше, залишається актуальним. Чому одні жінки залишаються молодими в 45, а інші стають "тітками" в 23? Відповідь - у нашому мозку. Саме мозок - той орган, від якого залежить швидкість нашого старіння. Природа розпорядилася таким чином, щоб "підтримував форму" той організм, для якого ця "форма" справді потрібна.

Що це означає? У молодості мозок дуже зайнятий – він пізнає світ, він допомагає людині пізнати саму себе, знайти своє місце, розібратися в законах життя. Весь організм залучений у ці процеси та працює на межі можливостей.

Якщо світ вам став нецікавий уже в 15, - якщо ви перестали ставити питання, пізнавати, розширювати свої компетенції, навчатися, - якщо ви сидите біля телевізора і плюєте насіннячко, - ось тут і починається ваша старість.

Якщо в 60 ви читаєте книги, ходите на виставки, цікавитеся нововведеннями у вашій професії та навчаєтеся фотографії, ваш мозок дає команду організму забезпечити належну роботу: хороший тиск, кровопостачання, харчування, загальну мобільність тощо. Якщо органи та системи вашого тіла працюють і здорові, то й виглядати ви будете молодо і свіжо, вам набагато легше буде підтримувати себе у формі, усі процедури з підтримки молодості будуть для вас ефективні.

Якщо мозок не діє, то хороший стан і молодість організму йому не потрібні. Глобальне відкриття "ліків від старості" полягає в тому, що саме потреби мозку диктують фізіологічний стан усіх інших елементів тіла. І формула продовження молодості, за інших рівних, звучить просто: повнота життя й постійна затребуваність мозку.

Про те, як саме треба використовувати наш мозок, щоб не старіти, - поговоримо в наступній статті.

ОЛЕНА ЛЮБЧЕНКО,

кандидат психологічних наук

Як психологічний стан впливає на вашу зовнішність? Чи потрібні хірургічні зміни, щоб до вас повернулася впевненість у собі? Відповіді на ці питання ви можете побачити у спеціальному відеоінтерв'ю для сайту 1plus1.ua  з експертом "Поверніть мені красу".