Творці серіалу Школа: «Цей проект став стартом для нових українських зірок»

Школа

Дізнайтеся більше про безпрецедентний серіал на українському телебаченні.

Поделиться:

Невдовзі телеканал 1+1 покаже новий україномовний серіал Школа. У центрі сюжету — пара молодих викладачів, які випадково потрапили на роботу до однієї з українських шкіл. Бізнес-леді Катя пішла працювати до школи вчителькою економіки, щоб налагодити стосунки із донькою. У навчальному закладі вона зустрічається із новим викладачем англійської Алексом, і це знайомство змінює життя молодих людей.

Про актуальність серіалу та стосунки між акторами на знімальному майданчику в інтерв’ю 1plus1.ua розповіли головний продюсер розважальних проектів 1+1 Ольга Слісаренко та головний продюсера серіалів та фільмів Дарина Жукова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасниця Голосу. Діти виконала роль у серіалі Школа

Школа — безпрецедентний проект. Це — перший україномовний серіал про сучасних дітей і їхніх батьків. Як народилася на 1+1 народилася така ідея? Чому саме зараз?

О. С.: Ми завжди намагаємося шукати «блакитні океани», теми, яких ще ніхто не торкався. Школу позиціонуємо як серіал для дорослих.

Школа — це такий собі розріз сучасного українського суспільства, де кожен прагне стати щасливим і багатим, але способи досягнення цілей дуже різні.

Ми одразу поставили собі за мету зробити продукт, який максимально наближений до реального життя, адже школа — це те, що було у кожного мінімум один раз, більшість нашої аудиторії переживає цей досвід вдруге з власними дітьми. І це одвічна тема проблем батьків і дітей, різності світоглядів. Ми вирішили зробити історію близьку для українців, тому відмовилися від таких привабливих зі сценарного погляду, але досить штучних з погляду реального життя прийомів, як шкільний бал, боротьба за звання королеви і короля школи. Активно задіяли у серіалі гаджети, адже це надважлива частина сучасного життя і сучасні підлітки, аргументуючи свою інакшість, часто апелюють, що їхні батьки не знають, що значить рости в епоху Інтернету і боротися за лайки.

Пілотну серію показали і дорослим, і дітям. Дорослі сказали, що нарешті зрозуміли, що їхні діти роблять в Інтернеті. Діти ж впізнали своїх батьків і ті помилки, які вони, на їхні думку, роблять у спілкуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український гурт презентував саундтрек до серіалу Школа

В основі сюжету — невигадані історії з життя українських підлітків «без табу». Де ви їх шукали? Як обирали з-поміж тем? 

О. С.: Перш ніж почати писати серіал ми провели дослідження, аби зрозуміти, які зараз мрії у сучасних дітей, які проблеми. Шукали найбільш гучні кейси, читали статті, дивилися сюжети в новинах, радилися з юристами. Для нас було важливо, аби всі історії були невигаданими. До того ж майже всі сценаристи, яких залучили до роботи, — батьки з дітьми-підлітками, і чимало історій вони взяли зі шкільного досвіду власних дітей. 

Ми також типажували дорослих, тобто кожен зможе знайти у серіалі себе або близького знайомого.  

Щоб досягнути максимальної реалістичності, ви долучили до зйомок непрофесійних акторів. Як вони впоралися? ​Як проходив кастинг?

О. С.: Ми одразу вирішили, що будемо залучати до проекту непрофесійних акторів, хотілося свіжих обличь.

Головна умова була, що виконавці головних ролей мали на власному досвіді пережити те, що відбувається з нашими героями.

Так, Яна Анреєва, яка грає головну героїню Катю, справді почувається поганою матір'ю своєї маленькою доньки. Власне з цим почуттям провини живуть багато українських жінок, які розриваються між кар'єрою та материнськими інстинктами.

На роль Лоли ми спеціально шукали дівчину-влогера, яка розуміє, як правильно тримати телефон для зйомок відосів для влогу.

До речі, щодо школярів. На початку ми справді хотіли задіяти справжніх 15-річних, але зіткнулися з тим, що серед них не так багато вміють добре грати. Тому школярів у нас грають 18-річні, які добре пам'ятають, що значить сидіти за партою.

Працювалося всім надзвичайно важко, адже у нас був дуже щільний графік зйомок і часто не вистачало часу на репетиції, на наших акторах було величезне навантаження, з яким впоралися далеко б не всі професіонали. Не всі впоралися на 100%, але Школа стала стартом для нових українських зірок. 

У серіалі зібрані вчителі з різними поглядами на навчання. Яким ви хотіли показати сучасного вчителя?

Д. Ж.: Два наших головних герої — Катя і Алекс — ніколи не були вчителями і ніколи не стали би, якби не життєві труднощі. Саме за цією парою «новачків» буде цікаво спостерігати, для них школа стала випробуванням. Вони і в школі діють так, як діяли у звичайному житті. А неправильно написаний план уроку або не заповнений вчасно шкільний журнал може будь-якої миті стати причиною звільнення.

Ми не ставили перед собою завдання показати плюси та мінуси нашої освітньої системи або більше розповісти про професію вчителя.

Школа — це мелодрама. Ми не будемо розбирати домашнє завдання або показувати, наприклад, повністю урок англійського мови, щоб більше часу залишалося саме для персонажів і розвивати їхні лінії. Тому Школа у нас — це місце, де розкриваються наші герої. Хоча в серіалі, справді, буде багато реальних шкільних обставин, які можуть чи могли б спровокувати ту або іншу проблему, з якою боротимуться наші герої.

Головна героїня Катерина — українка і мама нового покоління, яку виховували у зовсім іншій школі. Якими рисами і цінностями ви її наділили? Що на неї чекає?

Д. Ж.: Вона молода і досить успішна в бізнесі жінка, мама 15-річної дівчини. Мама, яка багато часу проводила на роботі, заробляла гроші на життя, щоб забезпечити всім необхідним свою єдину і, звісно ж, любу доньку. Так, дівчинка має все. Але, як виявилося, їй потрібна була мама, яка просто більше часу може проводити вдома, бути поруч. Нерозуміння приведе до серйозних випробувань, а трагічний випадок змусить прийти до точки неповернення, переосмислити життєві цінності та поставити в інший спорідненість. Цілком реальна ситуація. Можливо, хтось навіть впізнає тут себе.

Таким чином, міцна мелодраматична зав’язка для телебачення легко лягає на проблеми сучасних людей. Тому Катерина вийшла дуже реальною, душевною, їй починаєш співпереживати з перших хвилин серіалу.

Катя, звісно, отримає шанс налагодити стосунки з дочкою. Це буде довгий і нелегкий шлях, під час кожного потепління в їхніх стосунках з'являтимуться нові проблеми або «скелети з шафи». А любовний трикутник мало не приведе до нових трагічних подій в житті Катерини. 

Жіночі серця без сумнівів полонить персонаж Алекса. У серіалі за нього влаштували справжнє змагання. А які стосунки панували на знімальному майданчику поза камерою?

О. С.: На знімальному майданчику у нас трапилося два справжніх кохання. Перше — між виконавцями ролей Лоли та Паші, тому їхні поцілунки надзвичайно справжні. Другий роман стався між вчителем та учнем, проте ми вирішили поки це не розголошувати. 

Стосунки між акторами у реальному житті склалися як у серіалі. Виконавиці ролей Каті та Дарини ледь вітаються. Спочатку ми переживали. А потім зрозуміли, що враховуючи те, що вони непрофесійні актори — це просто чудово, що настільки сильно вжилися в образ і навіть перенести його в реальне життя. 

Школа уособлює в собі життя в мініатюрі. Із дітей з маленькими секретами виросли дорослі із скелетами у шафі. Алекс, його стосунки на відстані, Катерина, її стосунки з екс-чоловіком. З якими персонажами ви найчастіше зустрічалися в житті? 

О. С.: У нас немає «хороших» чи «поганих» персонажів. І це підхід, який ми обрали свідомо. Немає «хороших» чи «поганих» людей, є люди, які роблять вибір, і чинять тим чи іншим чином. У нас всі персонажі взяті з реального життя.

Однією з найбільш вражаючих є історія зауча Дарини, яка здається такою собі поверхневою хабарницею, але насправді вона і досі переживає глибоку трагедію. 

Катерина — мати-одиначка, яка пожертвувала всім заради того, аби забезпечити доньці достойне життя. В Україні, де наші жінки історично були надзвичайно сильними, це досить поширена історія. Також у нас виросло ціле покоління дітей, чиї батьки були на заробітках, і їх по суті виховувала школа та Інтернет.

У Школі ми намагалися відобразити і їхнє життя та поведінку. Є у нас і типові мажори, типаж зрозумілий, кожному. Ми намагалися розібратися, що відбувається у їхньому житті, якого ніхто не бачить, які секрети. 

Чому глядачі мають подивитися цей серіал?

Д. Ж.: Серіал про вічний конфлікт взаємин дорослих та дітей; про конфлікт у колективах — у нашому випадку це вчительська, де вирують пристрасті, де є свої правила та секрети, де буде важко вижити тим, хто не з цієї системи. Наші дорослі персонажі точно не залишать нікого байдужим, а школярі не дадуть сумувати!

Серіал виявився дуже багатошаровим. Наша Школа для всіх. Тут можна знайти історії перших поцілунків, перших заборон, історії пропущених уроків, а у когось у 35 років життя почнеться знову.

Новости по теме