Відродитися з попелу або як почати жити заново

Міняю жінку
09:30
Будние

Психолог Міняю жінку розповіла, як знайти свій шлях до щастя.

Поделиться:

Новий випуск Міняю жінку розповідає, яким різним буває щастя, та якими різними бувають шляхи до нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 правил міцного шлюбу

Життя молодої української жінки Наталії в столиці Франції може здатися справжнім раєм. Люблячий чоловік, двоє чудових дітей, достаток, можливість займатися тим, до чого лежить душа. Що ж ще потрібно для щастя?

А ось Ганна із Запоріжжя до свого щастя йшла довгим тернистим шляхом, через пекло і падіння на дно. У молодості Ганна навіть не мріяла про такий рай, в якому живе Наталя. Кращі роки Ані були отруєні важкими наркотиками. 16 років пекельної залежності довели її до повного відчаю, безвиході і краху. Навіть вагітність своїм первістком Іванком не могла зупинити її від падіння в безодню. Але, дійшовши до крайньої точки, Анна все ж змогла знайти в собі сили порвати з минулим, почати нове, здорове життя з чистої сторінки. І тепер вона допомагає іншим.

За даними МВС на сьогоднішній день в Україні офіційно налічується близько 500 тис. наркозалежних. При цьому близько 5 тис. з них не досягли 18 років. Однак реальна кількість людей, залежних від наркотиків, на думку експертів, може бути в 10 разів вищою.

На жаль, не кожному під силу впоратись з випробуванням, що послані нам долею. Фінансова та політична нестабільність, відсутність перспектив, невпевненість в завтрашньому дні, депресії і відчай доводять багатьох наших співгромадян до крайніх заходів.

За статистикою Україна займає одне з перших місць в Європі за кількістю самогубств. Смерть від суїциду займає друге місце в Україні після природної смерті і смерті від зовнішніх причин.

Але ж можна інакше! Вихід є завжди! Вихід є з будь-якої ситуації! Навіть тоді, коли здається, що немає ні сил, ні сенсу - можна і потрібно продовжувати жити. Адже життя - це великий дар Всевишнього, і тільки йому вирішувати, скільки відміряно кожному з нас. Він посилає випробовування, які нам під силу. 

Напередодні світлого свята Пасхи, ми поговоримо про те, як почати жити заново, незважаючи ні на що. Ось кілька правил:

1. Усвідомлення проблеми. Якщо ви або ваші близькі мають алко-, нарко- або будь-яку іншу залежність, якщо посттравматичний синдром або депресія штовхають вас або ваших близьких до бажання попрощатися з життям, необхідно визнати, що проблема існує. А якщо проблема очевидна, її потрібно і можна вирішити! Головне - не ховати голову в пісок, адже вона сама собою не вирішиться. Для початку потрібно піднятися і стати на шлях порятунку.

2. Прохання про допомогу. Ідіть до людей за допомогою і не бійтеся просити про допомогу. Родичі, близькі друзі для того й існують, щоб підставити плече у важку хвилину. Без докорів типу: «Але ж я тебе попереджала...». Іноді кілька правильних слів дружньої підтримки, сказаних в потрібний час, можуть врятувати людину від непоправного. Ви також можете розповісти про свою проблему фахівцям. В Україні є безліч реабілітаційних центрів, в тому числі й безкоштовних, де допоможуть і врятують.

3. Вибірковість спілкування. Проведіть переоцінку своїх контактів. Припиніть спілкування з тими, хто принижує вашу самооцінку. А в першу чергу - з тими, хто провокує вас на прийняття нових доз. Краще бути самому, ніж разом з такими людьми. Починаючи нове життя, ви знайдете й нове оточення, зустрінете нових друзів. Але не шукайте їх в інтернеті. Зведіть до мінімуму будь-яке спілкування з гаджетами. Віртуальне життя тільки віддалить вас від реальної, адже вам потрібно побудувати своє нове майбутнє в реальному світі. 

4. Зайнятість. Заповніть свій час заняттями спортом, творчістю та будь-якими іншими справами, але тільки не залишайте жодної хвилинки для сумних думок. Бездіяльність - головний ворог на шляху до нового життя. Згадайте, про що ви колись мріяли. Можливо, настав час здійснити свою мрію або хоча б зробити перші кроки в цьому напрямку.

5. Режим. Вам потрібно довести до ладу всі складові вашого життя. Почніть з режиму, нехай він буде простим, але чітким і правильним. Дуже важливо виспатись, правильно і регулярно харчуватися. Адже депресія, а тим більше залежність, виснажують організм, і, зокрема, нервову систему. Не забудьте включити в розпорядок дня зарядку і контрастний душ. Адже стару істину про те, що «В здоровому тілі - здоровий дух» ніхто не відміняв. Пам'ятаймо, що наше тіло - це будинок, в якому живе душа, подбайте про нього.

6. Короткострокові досяжні цілі. Коли здається, що немає сил жити, глобальні цілі можуть здаватися важкодосяжними. Почніть з короткострокових цілей, яких ви можете досягти навіть сьогодні (один день без наркотику, без алкоголю, без лежання на дивані). Всього один день точно можна протриматися. Похваліть себе за успіхи сьогоднішнього дня. А якщо ви протрималися сьогодні, отже, і завтра зможете. Таким чином, день за днем ​​нове здорове життя повністю витіснить минуле.

7. Щоденник. Ведіть щоденник-спостереження за своїми змінами. Такий аналіз допоможе вам розпізнавати тривожні симптоми заздалегідь. Таким чином, у вас буде час гідно підготуватися і протистояти спокусам та небезпекам. Ви знайдете свої точки опори.

8. Позитивне мислення. Вірте в себе і свої можливості. Формулюйте завдання і цілі в позитивній, стверджуючій формі. Читайте історії успішних людей, які зуміли подолати депресію або залежність (Джоан Роулінг, Елтон Джон, Стінг, Ума Турман).

9. Зовнішні зміни. Символом початку нового життя можуть стати будь-які зовнішні зміни. Зробіть перестановку в кімнаті, а ще краще - змініть місце проживання, хоча б на певний час, якщо є така можливість. Корисно буде також змінити імідж. Щоранку, бачачи в дзеркалі себе з новою зачіскою, новим кольором волосся, ви будете згадувати, що у вас розпочинається нове життя. 

10. Допомагайте іншим. Відвідайте сиротинець, будинок для самотніх престарілих людей, лікарню для невиліковно хворих. Згадайте, що є люди, яким гірше, ніж вам, і вони потребують допомоги. Допоможіть їм. Допомагаючи іншим, ми стаємо сильнішими. А для того, щоб щось отримати, потрібно навчитися віддавати. У закриту долоню нічого взяти не можна.

Озирніться навколо. Ви ПОТРІБНІ Вашим близьким. Ви можете бути корисним тим, хто навколо вас. Ви потрібні цій планеті, адже в ній має бути зроблено так багато, щоб вона була ще кращою, чистішою і багатшою.  Хто ж, якщо не ВИ?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як піймати птаху щастя: 5 важливих кроків

Новости по теме