Як це: Вперше побувати у Нью-Йорку

Єгор Гордєєв розповів про особисті враження від міста, нью-йоркців і найрейтингового ранкового шоу Америки.

Поделиться:

Нью-Йорк - можливо, єдине місто у світі, яке насправді має кращий вигляд, ніж на листівках. Ми частиною команди Сніданку приїхали до Нью-Йорка на початку листопада, підтримували на легендарному міському марафоні нашого шеф-редактора, потрапили до святая святих виробництва найрейтинговішого ранкового шоу Америки - «Good morning, America», і вивчали людей - звичайних нью-йоркців.

Нью-Йорк - це Вавилон, заплутатися легко навіть у банальних оповіданнях про нього, тому про все по порядку.

 

ЛЮДИ

Людей багато. Дуже багато. Вони різні і зовсім не соромляться цього. У метро - справжнє практичне заняття з антропології. Нью-йоркці виявляють себе в одязі і стилі, настрої і поведінці, автентичної культури і рівнем пристосованості до величезного міста. Витріщатися один на одного не так вже й прийнято, всім по-хорошому «плювати» один на одного. Але це Нью-Йорк, і якщо дуже цікаво і хочеться, то, звісно ж, можна.

 

ЗАПАХ

Ходиш крикливим містом поки не відкрилася перша бейкері. Світло ще не запалили, але вже пахне першими снеками. Швидкість запаху тут перевищує швидкість світла.  Сирість і якась свіжа китайська пряність - якого біса ти дивишся направо? Прискорити, швидше, швидше, так, ось, беееейкері, ти в безпеці. Як пахне барбершоп унісекс до відкриття, залежить від того, чи відкрита бейкері. Там на розлив ванільна кола, а вона домінує, перебиваючи шампуні і фарби будь-якого кольору. Запашний аромат видають каліфорнійські фрукти. Авокадо не пахне в розрізі. А на Уолл-стріт, де гроші, одна суцільна ванільна кола. Як передати вам коротко цю всепоглинаючу ванільну колу? Грубо, коли запах і jetlag роз'їдає ніздрі від солодкості та зовсім не хочеться спати. Такий ось запах.

 

МІСТО

Зазвичай туристи, які приїхали у справах на тиждень, як ми, далі центральної частини Манхеттена не виходять. Але ж є ще Куїнс і Бруклін. Саме там стартував марафон. Є домініканський Вашингтон-Хайтс, чорний і не дуже чорний Гарлем (у не дуже чорному ми жили), дорогий і фешенебельний Верхній Іст-Сайд (скільки разів виходили), український квартал за Чайна-тауном (досить респектабельний старий квартал), модний хіпстерскій і ортодоксально єврейський Уільямсбург (таку кількість суворих прихильників Старого Завіту на квадратний метр збирається, напевно, тільки в Умані раз на рік на могилі Цадика Нахмана), а ще зовсім поруч один із найкримінальніших районів міста Бед-Зграй. Нью-Йорк дуже різний, і кожен район унікальний. Тайм-сквер не спить ніколи. Це географічний і метафізичний центр всього «Вавилона». Тут і розташована студія легендарного ранкового шоу телеканалу ABC «Good morning, America».

 

МАРАФОН

Нью-йоркський марафон - це окрема історія. Якщо ви брали активну участь в обговоренні київського марафону - ненавиділи його або страшно любили - зупиніться! У Нью-Йорку тисячі людей з усього світу біжать, мільйони з усього світу їх підтримують. Місто «стоїть» і здається, всі цьому раді. Справжнє свято. Карнавал Вавилона. Учасникам марафону безкоштовно наливають у барах, їм аплодують на вулицях, бігуни підходять один до одного і кожен своєю мовою намагається поговорити і привітати.

 

GOOD MORNING, AMERICA

Ох... Величезну кількість професійних лайфхаків і деталей ви зовсім скоро побачите в ефірі і соціальних мережах «Good morning, Ukraine» - Сніданку з 1+1. Те, що мене вразило і з цим враженням я покинув Америку - це неймовірний професіоналізм і відсутність будь-якого снобізму американських селебрітіс. На коротку розмову в прямому ефірі на багатомільйонну аудиторію в ранній час в Україні українські зірки ходять із величезними труднощами. Там - на двохвилинний «welcome» в «екстремально ранній час» приходять актори першого ешелону, і це нормальна практика. Всі сконцентровані не на собі, а на програмі, фільмі, темі, сюжеті. Напевно, це ментальне.​