Психолог «Поверніть мені красу» Олена Любченко дала поради тим, кого покинув коханий

Експерт "Поверніть мені красу" Олена Любченко дала поради тим, кого покинув коханий

Психолог розповіла, як оговтатися після розриву стосунків.

Поделиться:

Проект «Поверніть мені красу» повертається на «1+1» у новому телесезоніМою подругу кинув коханий. Дуже-дуже коханий. "Ну що я можу зробити, якщо він єдиний й іншого такого не існує?" - такий коханий! І ось я, - вся така психотерапевт, кандидат наук, експерт і просто любляча подруга - відчуваю абсолютне безсилля перед обличчям цієї катастрофи!

Ви намагалися коли-небудь допомогти тому, кого кинув коханий? Їсти - не хоче, жартам - не сміється, теми розмов не підтримує, погляд - скляний, обличчя - змучене безсонням. Вважається, що страждання, зумовлене відхиленою любов'ю заподіює найбільш сильні душевні муки з усіх, які може витримувати людина.

Все ж, комусь вдається з цим впоратися і за деякий час знову радіти життю, - навіть стати ще сильнішим і більш життєлюбним, а хтось розпочинає довгий марафон самокатувань, який триває роками. Ось чого я не хочу для своєї подруги!

Психіатри і нейробіологи говорять, що знехтувана любов, при всій різноманітності індивідуальних страждань, завжди проходить дві загальні для всіх фази:

1. фазу протесту

2. фазу покірності (безвиході)

ФАЗА ПРОТЕСТУ

Розпочинається безпосередньо після розриву.

Бути в тих місцях, де буває коханий.

Поговорити; написати і пояснити.

Порадитися з розумними людьми і випрацювати план.

Стежити за кожним його кроком вдень і вночі.

Зрозуміти, що робила не так і виправити; ще раз поговорити і все пояснити; піти до ворожки, проникнути в суть речей і все виправити. Стати найсексуальнішою в світі і постійно потрапляти на очі...

Загалом, в перші дні (тижні, місяці) ті, кого відштовхнули, не вірять у те, що сталося, і понад усе на світі мріють повернути коханих, роблячи іноді дивні, іноді ідіотські, іноді надлюдські речі.

Їхній стан близький до параної, а для досягнення своєї ефемерної мети вони витрачають величезну кількість сил.

Моя подруга, наприклад, купила морський бінокль і ночами безперервно, взимку (!) спостерігала, як її коханий вчить грати на саксофоні свою нову пасію.

Я навіть не коментувала цього. Налила коньяку.

Іноді повернути коханих вдається. Хоча б на деякий час.

Підступність дофаміну

Механізм, який вмикається під час фази протесту, пов'язаний з підвищенням рівня дофаміну і норадреналіну.

Психіатри стверджують, що високий вміст цих речовин під час фази протесту стимулює приплив енергії, тримає покинутого в стані постійного неспокою і готовності до дії.

Чому несподіване зближення під час розриву в мільйон разів солодше і бажаніше, ніж близькість під час благополучних любовних стосунків? Усе через той же дофамін.

Існує закон: "Несподіваний результат або негарантований виграш підіймає рівень дофаміну набагато вище, ніж очікуваний приз".

Тобто, випадкові зустрічі з коханим, який раптом зглянувся і погодився на чашечку кави, розмову, чи ніч любові піднімуть рівень дофаміну в міжсинаптичному просторі в кілька разів, що дуже сильно нагадує поведінку організму під час прийому стимуляторів.

І, звичайно, коханий здасться абсолютно казковим і неповторним, а знехтувана душа ще більше "підсаджується" на нього, як на наркотик.

Корисні рецепти

Звичайно, я намагалася робити все можливе, щоб допомогти своїй подрузі.

• У такому стані людині важливо з кимось говорити. Не дивуйтеся, якщо годинами, днями, добами вам будуть розповідати про свого коханого і способи його повернути. Наберіться терпіння, слухайте, намагайтеся перемикати відштовхнутого з оповідань "про коханого" на розповіді про щось інше. Хоча в стані протесту моїй подрузі було складно згадати, що в світі існує хоч щось цікаве, не пов'язане з її коханим.

• Відвертайте увагу найрізноманітнішими способами: кіно, книги, вечірки, прогулянки, пісні під гітару, танці, спорт...

• Намагайтеся допомогти скоріше залишити надію на повернення - саме вона виснажує і є свого роду морквиною (і дозою!) для нещасного, голодного, готового на все віслючка.

• Переконуйте не зустрічатись. Виїхати подалі, не бувати в тих місцях, де буває він. Переконуйте жити своїм, окремим, - не "як би спільним, - а, за суттю, його, життям!

• Будьте готові, що жоден ваш рецепт, - уважно вислуханий, - не буде застосовано.

ФАЗА ВІДЧАЮ

Настає, коли знехтуваний, випробувавши всі способи і хитрощі, все-таки змушений змиритися з тим, що сталося - розривом.

Життя не має сенсу. Фарби змарніли. Нічого не хочеться. Нічого не тішить. Депресія, порожнеча.

Вважається, що лікує час. Яким чином? Усіх по-різному. Хтось знаходить нові сенси, вчиться краще розуміти себе і будувати своє нове життя - "без нього".

Хтось іде до психотерапевта і опрацьовує конфлікт з фігурою батька  або інші значущі переживання дитинства.

Хтось читає багато книг і знаходить світло в кінці тунелю.

Хтось відкриває радість і глибину самотності, істину того, що він (вона) сама собі свято, і світ готує йому (їй) ще багато сюрпризів.

У більшості бувають рецидиви фази активності, напади гніву і бажання все повернути. У цей час - слухайте, будьте поруч, розкажіть, як все це виглядає з боку, ще і ще акцентуйте на цінності самої "постраждалої" та її життя.

ОДУЖАННЯ

Вважається, що фаза відчаю і депресія, яка часто її супроводжує, має важливе значення для подальшого життя.

По-перше, людина припиняє марно метушитися і витрачати величезну кількість життєвих ресурсів.

А, по-друге, знехтуваний коханець під час депресії часто збирає навколо себе багато щиро люблячих і співчутливих людей і, скориставшись силою сукупного інтелекту, легше долає кризу, удосконалює свою життєву стратегію і правильніше будує свої наступні стосунки.

Але для "одужання" справді  потрібен час. Не тільки на переосмислення, але і на відновлення біохімії.

Адже алкоголік в зав'язці життю радіти майже не може, поки в його мозку не відновиться природній рівень гормонів.

А, як ви пам'ятаєте, мозок знехтуваного у фазі активності щільно сидить на "стимуляторі" і з великими зусиллями з нього "злазить".

Чим довше моя подруга буде "повертати" свого коханого, тим більше її мозок звикатиме харчуватися надією, - і тим складніше їй буде виходити з цього стану.

У мозку все влаштовано таким чином, що активність, спрямована на отримання задоволення - довгі пошуки коханого по дискотеках, готування до "несподіваної зустрічі", багатогодинний макіяж, ночі в інстаграмі тощо,  - вже супроводжується підвищеним рівнем дофаміну і, як це не дивно, сама по собі приносить задоволення.

Тож, якщо затягнути фазу протесту, то зміну біохімії мозку можна очікувати майже так само, як і при алкоголізмі!

ЕПІЛОГ

Людина - істота, яка не може без любові. Як правило, кохання - найважливіше, що відбувається в її житті. Розрив з коханим звужує світ до розмірів однієї людини. Один - це приблизно на 7 мільярдів менше, ніж кількість тих, хто живе на Землі. А площа його приблизно на 510 млн км2 менше площі води і суші, на якій можна жити, радіти, зустрічати нове, зближуватися, творити. Я так хочу, щоб моя подруга згадала про це!