Чи небезпечний рентген та як часто потрібно робити таке дослідження

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Лікар-терапевт розповіла, чи небезпечний рентген та як часто його робити

Поделиться:

Сучасна діагностика дає можливість у найкоротші терміни виявити небезпечні хвороби. Найбільш поширений метод діагностики – рентген, який допомагає лікарю завадити хворобі ще на початковій стадії.

Лікар-рентгенолог Антон Соловей запевняє, що зі 100 профілактичних досліджень виявляють 1–3 випадки туберкульозу.

Наш експерт, лікар-терапевт Наталія Носко, розповіла, які існують види променевої діагностики та як часто потрібно робити рентген.

Окрім рентгену, використовують комп’ютерну томографію (КТ) та магнітно-резонансну томографію (МРТ). Ці методи дозволяють лікарю розгледіти, дослідити внутрішні органи пошарово, у 3-х вимірах.

Наталія Носко запевняє, що рентген менш ефективний, ніж КТ та МРТ. Після рентгену отримуємо сумарний знімок (наприклад, від грудної клітки до лопаток).

Під час проведення КТ та МРТ лікар-діагност на моніторі бачить пошарові зрізи (товщина зрізу – декілька міліметрів) та досліджує, чи є зміни всередині конкретних органів.

Рентгенографія і КТ – рентгенівські методи дослідження. Під час їх проведення людина отримує певну кількість шкідливого випромінювання.

Під час МРТ  знімок отримуємо внаслідок магнітно-ядерного резонансу. Людина при цьому не отримує шкідливого променевого навантаження.

Діагностику потрібно робити за призначенням лікаря, оскільки кожен вид дослідження має свої показання та ризики.

Однак пам’ятайте, що рентген легень для профілактики усім треба робити регулярно – 1 раз на рік.

Також не забувайте регулярно проходити медогляд.

Новости по теме