Який сир обрати, щоб не погладшати
Дієтологи розповіли, чому не можна вживати сир у великих кількостях
Твердий сир 5 продуктів, із якими вишукані сири смакують найкращемістить низку поживних речовин, зокрема білок та кальцій, а також велику кількість вітамінів. Однак під час вживання великої кількості сиру калорії накопичуються дуже швидко. Любителям сиру часто важко контролювати своє бажання поласувати вишуканими сирами. Як правильно споживати сир і залишатися здоровими - розповіли експерти з дієтології.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт вишуканого пирога з сирною начинкою від Руслана Сенічкіна
Надавайте перевагу м’яким видам сиру. Саме у м’яких сирах міститься менша кількість калорій. До прикладу, у 30 г рікоти міститься 50 ккал, фети - 75 ккал, а моцарели - 85 ккал. А ось у швейцарському твердому сирі міститься 130 ккал.
Усі фермерські сири мають у своєму складі жир. Яким би фермерським не був сир він все одно містить жир. Як відомо, жир збільшує кількість поганого холестерину.
Контролюйте кількість споживання сиру і залишайтеся у формі. Оптимальна кількість твердого сиру на день - це 100-150 г. М’які сири фету або моцарелу можна споживати від 200 до 230 г на день.
Різноманітність корисних м’яких сирів вражає. Фета, брі, моцарела, камамбер, домашній сир - з усіх можна приготувати смачні страви для усієї родини. Ми пропонуємо вам три варіанти корисних страв із м’яких сирів, що не нашкодять фігурі і наситять енергією на весь день.
СИРНИКИ З ШОКОЛАДОМ
Інгредієнти:
Домашній сир – 500 г
Манка – 5 ст. л.
Яйця – 2 шт.
Цукор – 6 ст. л.
Шоколад – 100 г
Вівсяні пластівці – 100 г
Приготування:
1. Додаємо у сир 2 яйця, манку, цукор.
2. Усе ретельно перемішуємо.
3. Формуємо сирник, кладемо всередину невеликий шматок шоколаду.
4. Обкачуємо сирник у вівсяних пластівцях.
5. Розігріваємо пательню.
6. Смажимо сирники на рослинній олії.
Страву можна вживати з джемом або сметаною.
ЗАПЕЧЕНІ БАКЛАЖАНИ З ТОМАТАМИ І МОЦАРЕЛОЮ
Інгредієнти:
Баклажани - 2 шт.
Томати - 4 шт.
Моцарелла - 100 г
Часник - 3 зубчики
Оливкова олія - 50 мл
Зелень
Спеції
Приготування:
1. Розрізати баклажан вздовж на тонці слайси, однак не до кінця.
2. Викласти баклажани на деко, застелене пергаментним папером.
3. Всередину баклажанів викласти нарізані помідори і сир моцарелла.
4. Зафіксувати баклажани шпажками або зубочистками.
5. В окрему миску налити олію, додати натертого часнику та спецій. Перемішати.
6. Помастити рідкою сумішшю баклажани.
7. Покласти страву у піч при температурі 220° на 20 хв.
КУРЯЧЕ ФІЛЕ З ОВОЧАМИ ТА ФЕТОЮ
Інгредієнти:
Філе - 2 шт.
Фета - 150 г
Цибуля - 2 шт.
Сметана - 3 ст. л.
Оливкова олія - 2 ст. л.
Болгарський перець - 3 шт.
Спеції за смаком
Приготування:
1. Куряче філе надрізати ножем. Зверху посолити, поперчити та додати прянощі за смаком.
2. М'ясо перекласти в окрему миску. Додати до нього сметану. Залишити маринуватися приблизно на 15 хв.
3. На розігріту пательню додати оливкову олію.
4. Цибулю дрібно нашаткувати і вкинути на пательню. Смажити до золотавого кольору.
5. Болгарський перець нарізати соломкою і додати до цибулі. Смажити на невеликому вогні ще 5-7 хв.
6. Фету нарізати невеликими кубиками, кинути на пательню і посмажити 2 хв.
7. Замариноване м'ясо начинити готовою сумішшю. Закріпити шпажкою.
8. Іншу пательню поставити на вогонь і додати оливкову олію.
9. Посмажити начинені філе на пательні з обох боків.
10. Через деякий час вогонь потрібно зменшити, накрити кришкою і смажити протягом 10 хв до готовності.
Страву можна подавати з різними овочами та посипати ароматними зеленими травами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт солодкої сирної ватрушки від Валентини Хамайко