"1+1" покаже листи Бандери до Гітлера, які раніше не бачили українці

"1+1" покаже листи Бандери до Гітлера, які раніше не бачили українці

Завтра, 25 грудня, о 21:30 телеканал "1+1" покаже фільм про Степана Бандеру

Поділитися:

Завтра, 25 грудня, о 21:30 телеканал "1+1" покаже документальний фільм "Секрети Бандери" від творців стрічки "Таємниці генія Шевченка". Учора відбувся передпоказ дослідження Світлани Усенко та її колег, під час якого глядачі мали змогу дізнатися досі невідомі факти про особистість, яку останнім часом обговорюють усі.

У фільмі, який складається із двох частин, достатньо ексклюзиву, пише mediananny.com. Чого тільки вартує те, що журналісти знайшли дочку жінки, яка працювала у Бандер, позашлюбного сина Бандери, з'ясували, що після закінчення гімназії Степан рік навчався у німецькій розвідшколі. Окрім того, творці розшукали листи, які Степан Бандера писав до Гітлера, і дізналися про комплекси і нещасні кохання майбутнього героя.

Світлана Усенко розповіла гостям, що під час роботи над фільмом остаточно сформувала свою думку про Бандеру й запевнила: не боїться, що хтось у ньому розчарується: "Будь-яка реакція - це добре. Образяться - так образяться. Нашим завданням було розповісти правдиву історію Бандери. І все, що показано у фільмі, підтверджено документально".

Втілити головного героя фільму творці запросили студента університету ім. Карпенка-Карого, який зовні схожий на Степана Андрійовича в молодості. Хлопець не сподівався, що його затвердять на цю роль, тому дременув зі столиці до Одеси. Однак режисери Тетяна Алферова і Олена Єлисеєва уже налаштувалися фільмувати саме цього парубка.

"Ти повинен завтра вранці бути в Києві!" - суворо повідомили йому дівчата, і актор одразу пересів на інший потяг. А вже вранці сидів у кріслі перукаря, роблячи зачіску "під Бандеру". Правда, зростом підкачав: у Бандери ж було всього 159 см. Тому актора намагалися знімати так, щоб він здавався більш низьким. А часом йому взагалі доводилося грати навприсядки.

А роль убивці Бандери Богдана Сташинського дісталася Анатолію Анатолічу. Як заявили творці, такий вибір було зроблено через портретну схожість чоловіків. Окрім того, у "Секретах Бандери" глядачі побачать колегу Анатоліча  за "Сніданком з "1+1", професійну акторку Людмилу Барбір.

Детальніше про зйомки "Секретів Бандери" розповіла Світлана Усенко.

- Світлано, як вас пускали до архівів?

- Спокійно. Нам вдалося потрапити абсолютно в усі архіви - крім архіву ФСБ. Там нас м'яко відфутболили.

- А листи Бандери до Гітлера як виявили?

- У німецькому архіві. Думаю, цей епізод стане сенсацією. Я цікавилася у працівників архіву, хто бачив ці листи до нас. Виявилося, з України не бачив ніхто. Росіяни там були, але не телевізійники - історики. Взагалі, маса документів, пов'язаних з Бандерою, знаходиться в Польщі, Німеччині, Росії. І ось в Росії до них, на жаль, доступу немає. Тому особистість Бандери і не вивчена до кінця. Сподіваюся, те, що нам вдалося відкрити, підштовхне державу та істориків до подальшого вивчення.

Дивіться прем'єру фільму "Секрети Бандери" уже завтра о 21:30 на "1+1".