Як правильно засмагати, щоб не нашкодити організму влітку

Лікар розповіла, як захистити шкіру від агресивного сонця та отримати ідеальну засмагу.

Поділитися:

У програмі Сніданок. Вихідний лікар Ірина Медвєдєва розповіла, як отримати ідеальну засмагу і зберегти здорову шкіру. Експерт виокремила чотири правила, якими повинен скористатися кожен, хто йде на пляж.

ЇСТИ БІЛЬШЕ ВІТАМІНИ

Перед тим, як їхати до моря, треба наситити шкіру потужними антиоксидантами – вітамінами А, С і Е.

Вітамін А уповільнює процес утворення зморшок, зміцнює капіляри і покращує кровопостачання. Він міститься в молочних продуктах, курячій печінці, яйцях, риб'ячому жирі, моркві, солодкому перці, помідорах, абрикосах, петрушці та шпинаті.

Вітамін С має протиалергійну та протизапальну дію, регулює згортання крові та забезпечує імунний захист. Міститься в ківі, апельсинах, червоному перці, капусті, петрушці та шпинаті.

Завдяки вітаміну Е оновлюються шкіра, волосся і нігті. Міститься в кукурудзяній каші, сирі, моркві, свіжому зеленому горошку, квасолі, шпинаті та кеш’ю.

УНИКАТИ ФОТОТОКСИЧНІ РЕЧОВИНИ

За словами експерта, фототоксичні речовини можуть міститися в косметичних засобах5 речей, які повинні бути в косметичці влітку, парфумах і лосьйонах. Тому варто детально прочитати склад таких препаратів.

Щоб зберегти шкіру здоровою, не можна користуватися ефірними оліями апельсина та бергамота перед тим, як іти на пляж.

 

Якщо нанести ці засоби на шкіру, і на них потраплять прямі сонячні промені, то може з’явитися пігментна пляма, – каже Ірина Медвєдєва.

Фототоксичним ефектом володіють також антибіотики та гормональних протизаплідних препаратів.

КОРИСТУВАТИСЯ СОНЦЕЗАХИСНИМИ ЗАСОБАМИОлексій Душка розповів, як вибрати сонцезахисний засіб

Влітку треба користуватися засобами, які містять сонцезахисний фактор SPF 30. Для того, щоб тривале перебування на сонці не мало негативних наслідків, варто користуватися SPF 50 або SPF 100.

За словами експерта, сонцезахисний засіб треба наносити за 20-30 хв. і робити все за інструкцією.

Перед тим, як купувати сонцезахисні засоби, дуже важливо звернути увагу на їх склад. У них повинні міститися компоненти UVA, UVB, – каже Ірина Медвєдєва.

Вибирати сонцезахисний засіб треба відповідно до типу шкіриЛітні маски для обличчя для всіх типів шкіри. Якщо жирна шкіра – краще використовувати спрей. Якщо нормальна – емульцію. Якщо суха – користуватися кремом.

Шофери обов’язково повинні мати сонцезахисний крем для шкіри рук.

ЗАХИЩАТИ ОЧІ ТА ГУБИ

На пляж треба взяти з собою сонцезахисні окуляри. Вони захистять ніжну шкіру біля очей і органи зору. Також не варто забувати про гігієнічну помаду.