«Я не герой, я фотографую героїв»: Дмитро «Орест» Козацький у "Сніданку з 1+1 розповів історію створення легендарного фото з променем світла

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія створення легендарного фото з променем світла: Дмитро Орест Козацький розповів ексклюзивно у Сніданку з 1+1

Саме завдяки його легендарним фото світ дізнався, як українські захисники до останнього боронили завод та у яких умовах перебували у польовому шпиталі.

Поділитися:

Улюблена програма українських телеглядачів «Сніданок з 1+1» в ефірі телеканалу ТЕТ у будні з 7:00 до 10:00 та у вихідні – з 8:00 до 10:00 продовжує розповідати українцям про оперативні новини в країні та долучати спеціалістів різних галузей. 

Ексклюзивно, вперше на українському телебаченні до студії «Сніданку з 1+1» у День українських захисників та захисниць завітав Дмитро Козацький з позивним «Орест», якого називають очима «Азовсталі». Саме завдяки його легендарним фото світ дізнався, як українські захисники до останнього боронили завод та у яких умовах перебували у польовому шпиталі. Окрім того, до свята «Сніданок з 1+1» здійснив мрію Дмитра -  хлопець отримав у подарунок нову фототехніку, про яку давно мріяв. Військовий був вражений таким сюрпризом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цілували українську землю, посміхались і обіймались: Україні вдалося визволити 215 військових, зокрема й захисників Азовсталі (відео з моментом обміну)

«Я навіть не знаю що сказати. Зізнаюсь, що за цей час я дуже змінився та став спокійнішим, але, повірте, всередині мене переповнюють емоції. Просто слів немає, аби повністю висловити свою вдячність і здивування, та на скільки я зараз щасливий», - прокоментував Орест.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Якщо це запалює серця, я співатиму»: у День захисників і захисниць України продюсери “Голосу країни” запросили захисницю “Азовсталі” Пташку заспівати у суперфіналі проєкту

Дмитро Козацький у Сніданку з 1+1

Окрім того, команда «Сніданку з 1+1» влаштувала Козацькому ще один сюрприз: привезла на дуже мальовниче місце та запросила його маму – Іриною Юрченко, аби він зробив їй фото на нову техніку. Після повернення з полону Дмитра минуло вже три тижні, проте мама Ірина досі не може отямитись, що її син вдома. І говорить, що обов’язково треба вірити та не здаватись, а також сподівається, що скоро усі українські захисники повернуться додому живими та здоровими.

У студії «Сніданку з 1+1» Дмитро поділився подробицями свого стану наразі і зазначив, що, авжеж, радіти повною мірою своєму визволенню не може, оскільки ще багато українських захисників та захисниць залишаються в полоні.

«Фізично я себе відчуваю добре, реабілітація проходить чудово. Звичайно, наразі радіти в повною мірою неможливо, тому що досі багато наших хлопців та дівчат залишаються в полоні, триває війна. Про це не варто забувати. Проте у мене є така думка, що можна трохи дозволяти собі радіти, сьогодні таке свято, але ніколи не забуваю про той біль, який наразі завжди разом із нами. Поки ми усіх не заберемо, поки не переможемо», - поділився Козацький.

З полону «Орест» повернувся з вагою у 51 кілограм. Говорить, що щодня слідкує за станом організму, зважується і вже набрав 8 кілограмів та важить 59 кг. За словами азовця, у полоні йому неймовірно хотілось чорного хліба та чогось солодкого. Проте найголовніше, про що він мріяв – це про спокій, який зараз він нарешті має.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для мене велика честь жити з вами на одній землі", — народний тренер "Голосу країни" Андрій Мацола привітав українців з Днем захисників та захисниць

Дмитро Козацький

Щодо свого подарунка у вигляді нової камери, то Орест говорить, що, як і минулий фотоапарат, відтепер він весь час у нього в рюкзаку, а фотографує він усе навколо. Ділиться, що руки трохи відучились від ремесла, проте він вже повертає свої професійні навички. На питання Єгора Гордєєва та Людмили Барбір про те, яким саме видом фотографії Дмитро планує займатись у майбутньому – азовець наразі не може дати чіткої відповіді. І додав: «Я зараз думаю про реабілітацію, про зустрічі з близькими, а про майбутнє – трохи згодом. Хочу трохи морально відпочити».

Також ведучі «Сніданку з 1+1» розпитали Дмитра ексклюзивні подробиці створення того самого легендарного фото з променем світла, яке стало уособленням сили духу усіх захисників «Азовсталі». «Орест» поділився, що побачив кадр під час переходу з одного бункера в інший.

«Перший кадр я зробив з фронтальним світлом, просто поставив телефон, подумав, що потрібно затестувати. І наступного дня, здається, я пішов туди вже з камерою робити знімок. У мене часто буває, що я фотографую сам себе, а штативом використовую якісь цеглини, палки, на щось таке опираю. І тут штатив вже був втраченим, тому я чимось підпер фотоапарат, поставив на таймер, побіг і вийшло це фото. І вже згодом ця фотографія стала такою символічною», - поділився Дмитро Козацький.

Сніданок

Тільки після виходу з полону «Орест» дізнався, що його легендарний знімок отримав багато міжнародних нагород. Він неймовірно вражений таким результатом, проте ставиться до цього спокійно і називає це просто своєю роботою.

Дмитро зізнався, що до останнього вірив у обмін і що цей процес обов’язково відбудеться. Азовець зізнався, що навіть уявляв цей момент.

«Я стільки часу про це думав, уявляв, якою буде зустріч з рідними та близькими. І коли побачив напис «Україна» - я просто біг від радості. На той момент емоції просто переповнювали. Ти відчуваєш свободу, а для нашої країни, нашої нації – це надзвичайно важливо», - прокоментував «Орест».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День козацтва 2022: привітання у віршах та листівках

У прямому ефірі «Сніданку з 1+1» глядачі надіслали несподіване запитання Дмитру Козацькому про його особисте життя. Фотограф зізнався, що його серце зайняте, проте зазначив, що цю тему не любить розголошувати.

Після повернення додому Дмитра почали впізнавати і на вулицях. Але він особисто від нього ніяковіє і підкреслює, що не вважає себе зіркою або героєм. І коментує:

«Я просто робив свою роботу. Я не герой, я фотографую героїв. Якби не ці артилеристи, піхота, мінометники та інші підрозділи – цих би фото просто не було. І це для мене є надзвичайною честю фотографувати таких людей».

Нагадуємо, щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалі ТЕТ, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Новини по темі