3 особливі рецепти пасок від українських зірок, які здивують ваших рідних

Великдень 2019: рецепти паски від українських зірок

Які паски люблять готувати на Великдень зірки – читайте та надихайтеся!

Поділитися:

Триває підготовка до найсвітлішого християнського свята – Великодня. З цієї нагоди ми зібрали для вас три рецепти пасхальної випічки від українських зірок, які можуть стати вам у пригоді. Запасайтеся натхненням! Головна окраса вашого великоднього кошика цього року точно буде особливою.

Фото: GettyImages

1. Паска по-закарпатськи від Алли Мазур

«Виявляється, є ціла мода на паски. Ми так шукали для вас рецепт особливої і наймоднішої паски, що врешті-решт зняли про це цілу історію: з шеф-кухарем етноресторану, яка знає ще бабусині закарпатські секрети. Я, наприклад, і не підозрювала, що замішувати треба обов'язково за годинниковою стрілкою... та ще й чому! А ще – все, що зроблене своїми руками, точно смачніше, ніж магазинне», – поділилася ведуча.

Інгредієнти

Молоко – 300 мл

Дріжджі – 12 г

Цукор – 2 ст. л.

Яєчні жовтки – 2 шт.

Масло – 25 г

Борошно – 5 скл.

Сухофрукти (чорнослив, сушена вишня, журавлина, курага) – 100 г на 1 кг тіста

Як приготувати паску по-закарпатськи

1. Робимо опару. Беремо 70 мл теплого молока, 12 г дріжджів і 1 ст. л. цукру. Добре перемішуємо і ставимо в тепле місце.

2. Готуємо тісто: змішуємо 250 мл молока, 2 жовтки і ½ столової ложки цукру (якщо любите солодшу, дозвольте собі більше). Рідку суміш поєднуємо з борошном, вливаємо опару і замішуємо густе тісто. Щоб зробити паску модною, додайте 30 г міцного ароматного алкоголю (рому або коньяку) та сухофрукти: чорнослив, сушену вишню, журавлину, курагу. Але не більше, ніж 100 грамів на 1 кг тіста.

3. За карпатськими традиціями, щоб тісто добре підійшло, його треба накрити білою серветкою або вишитим рушником та покласти зверху гілку освяченої верби. Ставимо у найтепліше місце. Потім розкладаємо у форми, даємо підійти і випікаємо в духовці при 175°. Після того, як паски витягли з духовки, скропляємо холодною водою, щоб скоринка стала м'якішою і блискучою.

4. Білі тугі білки викладаємо на паску. Прикрашаємо горіхами, сухофруктами, безе, шоколадом. Дуже вишукано на випічці виглядатимуть маленькі висушені троянди. Тим більше, зробити їх досить легко. На 10 хвилин кладемо свіжі квіти у духовку, розігріту до 190°.

Знаєте, чому тісто краще замішувати за годинниковою стрілкою? Чи в який день хазяйновиті українки розділяли жовтки із білками? Це та ще багато цікавого дізнайтеся у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 страв, які стануть окрасою пасхального столу

2. Паска з родзинками від Марічки Падалко

Марічка Падалко вважає, що Великдень не тільки потрібно відзначати в колі рідних, а й готуватися до нього усією родиною. Ведуча ТСН поділилася рецептом улюбленої паски з родзинками, яку готує зі своєю помічницею – донькою Марією.

Інгредієнти

Молоко – 250 мл

Вершкове масло – 200 г

Рослинна олія – 1 ст. л.

Яйця – 8 шт.

Ванільний цукор – 10 г

Цукор – 250 г

Борошно – 600 г

Сухі дріжджі – 1 пачка

Родзинки – 100 г

Сіль

Для глазурі:

Яєчні білки – 2 шт.

Цукор – 150 г

Лимонний сік

Вода – 2/3 склянки

Фото: GettyImages

Як приготувати паску з родзинками

1. Нагріваємо молоко до кімнатної температури, додаємо ½ столової ложки цукру, дріжджі та 100 г борошна. Добре перемішуємо.

2. Накриваємо і ставимо в тепле місце, щоб опара збільшилася в обсязі.

3. Білки відокремлюємо від жовтків і ховаємо в холодильник. Жовтки збиваємо з цукром і ванільним цукром.

4. Родзинки замочуємо на кілька годин у холодній воді, потім промиваємо, сушимо і присипаємо борошном.

5. Масло розтоплюємо і чекаємо, доки воно охолоне. Вводимо в опару збиті жовтки, масло, всипаємо дрібку солі.

6. Поступово додаючи борошно, вимішуємо тісто, поки воно не почне відставати від рук і стінок миски.

7. Охолоджені білки збиваємо в піну, додаємо до тіста разом із борошном та перемішуємо. Готове тісто накриваємо і ставимо в тепле місце, воно повинно збільшитися у два рази.

8. Підготовлені родзинки додаємо в тісто і залишаємо на кілька хвилин. Змащуємо рослинною олією форми для паски. Заповнюємо їх на третину тістом і даємо йому піднятися.

9. Випікаємо в розігрітій до 180° духовці приблизно 40-45 хвилин.

10. Для глазурі ставимо воду на слабкий вогонь, додаємо цукор і лимонний сік. Варимо масу до стану густого сиропу. Білки збиваємо в міцну піну і, не припиняючи збивати, вливаємо в сироп. Змащуємо готові паски, прикрасивши їх кондитерською присипкою.

Фото: GettyImages

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 оригінальних ідей, як прикрасити пасхальні яйця

3. Сирна паска від Ольги Сумської

Зірка українського кіно та театру також має фірмовий рецепт, яким балує свою родину до Великодня. За її словами, ця паска буде найніжнішою з усіх, які ви коли-небудь куштували!

Фото з архіву Ольги Сумської

Інгредієнти

Жирний домашній сир – 800 г

Цукор – 3-4 ст. л.

Домашні яйця – 6-8 шт.

Родзинки – 50 г

Ванільний цукор – 1 пакетик

Фото: freepik.com

Як приготувати ніжну сирну паску

1. До сиру додаємо яйця та перемішуємо. Сюди ж висипаємо цукор та ванільний цукор і знову ретельно перемішуємо.

2. В отриману суміш засипаємо родзинки. Перемішуємо так, щоб родзинки розподілилися рівномірно.

3. Краще випікати паску у скляній формі. Змащуємо її вершковим маслом чи оливковою олією, висипаємо в неї сирну суміш та накриваємо кришкою. Відправляємо в духовку, розігріту до 150°. Випікаємо протягом 30-40 хв.

4. За 5-10 хвилин до завершення випікання знімаємо кришку. Можна змастити паску зверху жирними вершками та посипати цукром – тоді утвориться духмяна золотиста скоринка.

5. Після випікання накриваємо форму з паскою кришкою та залишаємо, щоб випічка охолола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 надсмачних рецептів ідеальної паски