10 цікавих фактів про видатну українську режисерку Кіру Муратову

Учора вона пішла з життя.

Поділитися:

Учора, 6 червня, на 83-му році життя померла відома українська режисерка Кіра Муратова. Її фільми вважаються класикою розумного кіно.

1plus1.ua зібрав цікаві та важливі факти з життя цієї видатної мисткині.

1. Народилась у Румунії 1934 року, жила та працювала в Одесі.

2. Кіра Муратова не любила давати інтерв’ю, порівнюючи себе із законсервованою банкою, яку кожен журналіст намагається відкрити.  

3. У її стрічках грали Богдан Ступка, Володимир Висоцький, Рената Литвинова та багато інших відомих персон. До речі, саме Муратова відкрила Литвинову як акторку.

4. Вона ніколи не ділила акторів на професіоналів і дилетантів. На її думку, акторами народжуються. Так, у її картині «Короткі зустрічі» зіграв Володимир Висоцький. Працюючи над цим фільмом, він навчився хрипіти. До 1967 року співав звичайним голосом, а форсувати його почав лише після ролі геолога у стрічці Муратової.

5. Стрічка «Астенічний синдром» отримала Гран-прі Берлінського кінофестивалю.

6. Останній фільм – «Вічне повернення» (2013).

7. Поцілунки у фільмі були табу для Муратової. Лише в «Настроювачі» герої Георгія Делієва та Ренати Литвинової цілуються.

8. Єдина роль Кіри Муратової – Валентина Івановна у «Коротких зустрічах». Після вона кілька разів епізодично з’являлася у роботах інших режисерів, часто без вказівки у титрах.

9. «Мої фільми – це мої лінії обличчя, мої пристрасті, мої страхи. У чорно-білому кіно я відчуваю себе господинею. До того ж у ньому більше переконливої, хронікальної документальності», – пояснювала Муратова.

10. «Кіра – більше своїх фільмів. Як особистість. Вона пережила все – тиск, зупинку картин. Їх клали на полицю, а вона починала своє тихе 40-денне голодування. Наприклад, закрили «Княжну Мері». Щоб подолати біль, Кіра працювала прибиральницею, бібліотекаркою», – пригадала в одному з інтерв’ю Рината Литвинова.