5 архітектурних див України, які варто побачити на власні очі

Вражаючі споруди, що надихнуть вирушити у подорож Україною.

Поділитися:

2 жовтня у світі відзначають  День архітектури. Споруди нашої країни вражають різноманітністю стилів, форм, а також багатством історії. Пропонуємо вам добірку найвеличніших архітектурних пам’яток України, які варто відвідати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 незабутніх українських міст: Куди поїхати всією родиною на вихідні

Чернівецький національний університет

Усі, хто приїжджають до Чернівців вперше, одразу намагаються знайти вулицю М. Коцюбинського, 2. Саме за цією адресою знаходиться архітектурна перлина міста - Національний університет ім. Юрія Федьковича. Раніше будова слугувала резиденцією православних митрополитів Буковини та Далмації. Нині це один із найстаріших університетів України. 

Величезна споруда об’єднала в собі стилі кількох епох, тому ззовні нагадує чарівний палац. Студенти між собою називають його «Чернівецьким Хоґвартсом».

Університет став значним осередком науки та культури всього західного регіону України. У 2011 році він потрапив до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Співочі тераси 

У селі Городнє Харківської області розташований цікавий об’єкт садово-паркової архітектури – «Співочі тераси». Вони є унікальною пам’яткою не лише України, а й Європи.

Співочими терасами називають фруктовий сад, який розміщений у вигляді великого амфітеатру. Опинившись тут, ви почуєте неперевершену симфонію природи, у якій голос вітру поєднується зі співом пташок та шелестом дерев.

Ще однієї особливістю цього місця є його дивовижні акустичні властивості. Людський шепіт на одному краю тераси прекрасно чується на відстані до 60 м. Секрет музичного дива ховається у цегляних стінах, в яких вбудовано спеціальні труби з різних матеріалів та різного розміру.

Щороку восени на території амфітеатру проходить етнофестиваль під назвою «Співочі тераси».

Замок Любарта

Замок Любарта приваблює туристів не лише своєю величчю, багатою історією, а й безліччю моторошних легенд про привидів, які досі блукають у стінах фортеці.

Верхній замок, або замок Любарта, давно став візитівкою Луцька. Фортеця славиться своєю багатовіковою історією. Переживши понад 7 віків, твердиня дійшла до наших часів, не змінивши свого початкового вигляду. А ще Луцький замок – є однією із найбільших фортечних споруд в Україні.

Будівництво споруди тривало понад 40 років. За цей час замок змінював господарів, які урізноманітнювали архітектурний ансамбль на свій смак. Таким чином споруда поєднала у собі елементи двох стилів – готики та ренесансу.

Дніпровська ГЕС 

У самому центрі Запоріжжя, на місці колишніх козацьких порогів, розкинулася гігантська бетонна гребля. Будівництво Дніпропетровської гідроелектростанції стало одним із найбільших проектів 1920-1930-х років в нашій країні. Довжина споруди складає 1300 м, а висота – 60 м. Станція мала забезпечити електроенергією центральну та південну Україну. На території Дніпровської ГЕС знаходиться музей, у якому можна почути багато цікавих історій про будівництво станції. А ввечері споруду підсвічують жовто-синіми вогнями, які створюють неймовірної краси ілюмінацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 найпопулярніших курортів України: де недорого відпочити влітку

Хотинська фортеця 

Хотинську фортецю називають одним із «Семи чудес України». Розташована вона у місті Хотин, Чернівецької області. Впродовж століть місто перебувало у складі багатьох могутніх князівств - Галицького, Теребовлянського і Галицько-Волинського. Це зумовило існування двох культур – християнської та мусульманської. Кажуть, що у фортеці знаходився справжній турецький гарем.

Колись Хотинська фортеця була одним із найбільших військових форпостів Османської імперії. Вона стала свідком кровопролитних війн та численних баталій.

Фортеця до наших днів зберегла свою автентичну будову та дух минулих епох, тому кінорежисери часто обирають це місце для своїх фільмів. Зокрема тут знімали фільми «Тарас Бульба», «Гадюка», «Захар Беркут», «Три мушкетери», «Стріли Робін Гуда» та ін.

У 2000 році фортеця в Хотині стала Державним історико-архітектурним заповідником.