Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Рослинне молоко чи тваринне: Що корисніше?

Експерт зі здорового харчування Лора Філіппова розповіла про альтернативні види молока.

Рослинне молоко – відносна новинка нашого ринку, хоча виготовляти його люди навчилися ще в середні віки. Чим же цікавий цей вид молока? Його використовують як замінник тваринного молока при лактозній недостатності, а також у кулінарії і у вегетаріанському харчуванні, вживають під час посту. А ще рослинне молоко люблять противники молочної продукції і просто люди, яким подобається його смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що «приховують» ранні овочі і як уберегти себе від надмірної кількості нітратів

Виготовляється рослинне молоко з горіхів, бобів, насіння, злакових, овочів і навіть квітів. Його жирність, склад нутрієнтів і калорійність залежать від сировини. Але калорійність рослинного молока все одно нижче, ніж тваринного. Саме це робить його дієтичним продуктом.

Також одним із плюсів рослинного молока є його хороша засвоюваність. І, звісно, відсутність холестерину.

Іноді коров'яче і козяче молоко не засвоюється організмом дорослої людини. Чому так відбувається? По суті, молоко – не є необхідним продуктом у раціоні дорослої людини. У дорослих відсутній фермент для його розщеплення. Тому дорослі (не всі!) можуть відчувати дискомфорт при вживанні тваринного молока. Якщо у вас є подібні відчуття, можете спробувати рослинне молоко. Зараз його вибір у магазинах досить великий. Найпопулярніші у нас види:

- Мигдальне молоко. Воно має м'який, приємний смак, містить вітаміни А та Е, в ньому мало калорій – тож мигдальне молоко підходить для дієтичного харчування.

- Соєве молоко. За вмістом білка його можна порівняти з коров'ячим. Також в ньому є фітоестрогени – вони беруть участь у засвоєнні кальцію в організмі.

- Рисове молоко. Допомагає знижувати рівень холестерину і контролювати рівень цукру в крові.

- Кокосове молоко. Має солодкуватий смак. Його добре додавати в каву і використовувати в приготуванні десертів. Має високий вміст вітамінів групи В.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кава vs вода: З чого починати ранок

Однак потрібно зазначити, що виробники в гонитві за поліпшенням смаку промислового рослинного молока, часто додають у нього цукор або інші підсолоджувачі, а також консерванти та загусники. Тому уважно вивчайте склад продукту перед покупкою.

А ще краще - зробіть молоко самі.

Ось, наприклад, дуже простий рецепт приготування мигдального молока в домашніх умовах:

Нам потрібно:

1. Стакан сирого (НЕ смаженого!) мигдалю.

2. Приблизно 4-5 чашок води.

Приготування: замочіть мигдаль на ніч, добре промийте. У блендер покладіть горіхи і воду. Добре збийте і процідіть через дрібне сито або марлю. Для смаку можете додати мед, корицю, ваніль. Зберігайте мигдальне молоко в холодильнику до 3-х днів.

Якщо ж ви любите тваринне молоко, і воно не викликає у вас дискомфорту, пийте на здоров'я! Але! Увага: стакан коров'ячого молока може і не викликати у вас негативних відчуттів. Однак вони можуть з'явитися при зловживанні молоком. Норма в день для дорослої людини – 1 стакан молока, йогурту, кефіру або іншої молочної продукції. Не варто пити молочне літрами. Пам'ятайте, що навіть найкорисніший продукт при зловживанні може негативно вплинути на наш організм.

2018-06-25
Більше новин