До Дня українського козацтва: 5 міфів про козаків, в які ми досі віримо

Розвінчуємо міфи про козацтво.

Поділитися:

14 жовтня Україна святкує День Українського козацтва. Невипадково саме на Покрову Пресвятої Богородиці, адже вони вважали її своєю заступницею. З нагоди свята пригадуємо найпоширеніші міфи про козаків, у які ми досі віримо. До речі, ці міфи про козацтво було розвінчано у фільмі продюсера Акіма Галімова "Скарби нації". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПривітання до Дня захисників та захисниць України 2021 (у прозі та віршах)

Міф 1: Козаки написали лайливого листа турецькому султану Мегмеду ІV.

Правда: Османський правитель вважав Богдана Хмельницького своїм гарним приятелем.

Цю подію на своїй картині змалював художник Ілля Рєпін. Робота стала дуже популярною і до сьогодні вважається достовірним образом українського козака.

«В українців є традиційне уявлення про козака, і ми звикли вважати, що він повинен бути саме таким – козаки погано одягаються і нічого не вміють, окрім як лаятись і махати шаблею. Проте насправді козаки жили зовсім по-іншому», — коментує Акім Галімов.

козаки картинаФото: wikimedia.org

В Україні зберігається лист, якого турецький султан Мегмед ІV надіслав Богдану Хмельницькому. Зміст цього документа упродовж багатьох років не давав спокою українським історикам, але ніхто не міг прочитати, що саме зашифровано давньою османсько-турецькою мовою.Творці фільму "Скарби нації" вирішили будь-що отримати український переклад з мови оригіналу. У цьому їм допоміг історик Олександр Середа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЩо робити на Покрову, щоб зустріти свого нареченого

Міф 2: Богдан Хмельницький об’єднав «братні» російський та український народи, підписавши Переяславську угоду.

Правда: Оригіналу Переяславської угоди ніхто ніколи не бачив.

Згідно з московськими копіями Переяславських статей, російські військові гарнізони отримали право розміщуватись в Україні. Їхня кількість зростала, а права козаків обмежувались. Це радше нагадувало окупацію, ніж возз’єднання. Історики стверджують, що оригіналу Переяславської угоди ніхто ніколи не бачив. Відомо, що гетьман Кирило Розумовський розшукував його. Існує версія, що він надіслав запит до московського архіву, але оригінал не знайшли навіть у старих фондах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПокрова Пресвятої Богородиці: прикмети та що не можна робити

Хмельницький гетьманФото: pinterest.com

Міф 3: Шаровари – традиційний козацький одяг

Правда: Козаки одягалися за останніми трендами французької моди.

«Для нас важливо розповідати історію, спираючись на факти. В нашому фільмі ми говоримо про козаків. І навіть така дрібниця для нас, як шаровари, — історичний міф. Шаровари – відомий усім традиційний козацький елемент одягу. Однак ми з командою з’ясували, що насправді козаки носили вузькі брюки, які в описах відомого мандрівника Гійома де Боплана названі кальсонами. А ось шаровари козаки носили короткий період часу, коли вони були інтегровані до Російської імперії. Тож, образ козака у шароварах можна назвати проросійським», — розповідає Акім Галімов.

Гліб Акімов фото Фото: Акім Галімов.

Міф 4: Булава гетьмана Хмельницького зберігається у Польщі.

Правда: У жодному музеї немає іменної булави Богдана Хмельницького.

За легендою, справжня булава Богдана Хмельницького зберігається у варшавському Музеї війська Польського. Її навіть привозили до України на найвищому державному рівні. Булава виготовлена з рогу носорога й дорого оздоблена, але походить з 18 ст., тож гетьману точно не належить.

Дивіться сюжет про маловідомі звичаї та традиції козацтва Запорізької Січі:

Булава завжди була символом влади й державності. Російська імперія провела цілеспрямовану кампанію зі знищення доказів існування повноцінної української держави. Сьогодні люди знають про історію України тільки те, що їм «дозволили».

У Суботові, що на Черкащині, автори фільму знайшли ймовірний таємний тунель Богдана Хмельницького, в якому можуть зберігатись козацькі скарби й гетьманська булава.

Міф 5: Українські козаки відрізнялися від європейських сусідів скромністю у побуті і невибагливістю до їжі.

Правда: Козаки ласували делікатесами.

З опису майна миргородського полковника Данила Апостола  дізнаємося, що страви козацькій верхівці подавали до столу в срібному посуді з позолотою:

«Козаки добре харчувалися – їли устриці, вареники з чорнилами каракатиці, ікру, іноземні вина тощо. Саме такі страви полюбляла наша аристократія у той час. Тож, уявлення про козацтво змінюється», — наголошує продюсер.

Як зварити справжній козацький куліш – рецепт від Олени Брайченко:

Новини по темі