Яке сьогодні свято – 30 серпня: Мирон-вітрогон (що не можна робити)

Сьогодні, 30 серпня, не можна довго дивитися в дзеркало.

Сьогодні, 30 серпня, відзначаємо такі події:

  • Міжнародний день жертв насильницьких зникнень
  • День Слінки (іграшка-пружинка)
  • Мирон-вітрогон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 30 серпня для всіх знаків зодіаку: не пояснюйте тому, хто не хоче зрозуміти

Яке сьогодні релігійне свято та свято за народним календарем: Мирон-вітрогон

Сьогодні православна церква згадує святого мученика Мирона, який жив в III столітті і був пресвітером в Ахаї (Греція). З цього дня починається листопад: все частіше можна буде побачити на землі листя берези, липи й черемхи. Раніше молодь в цей день любила влаштовувати "похорон мух", що символізувало загибель комах під час холодів. Дохлих мух клали в саморобні гробики з горіхових шкаралуп або овочів та закопували в землю, супроводжуючи цей обряд піснями й танцями.

Ще цього дня люди спалювали на задньому дворі свої старі речі, щоб разом з ними в вогонь пішли хвороби, скорботи і печалі. Під дахом будинку або скотарні вішали поношені постоли, щоб ніхто не наврочив: чим більше постолів, тим надійніше захист. Маленьких дітей зазвичай на порозі будинку обливали водою з відра для того, щоб захистити їх від недуг.

Господині робили домашні заготовки, а щоб вони були смачними слід було оминати цвинтар, церкву та не згадувати біса. Селяни продовжували сівбу ярових. Казали:

На Мирона не відсієш – на наступний рік одні квіточки збереш.

Ще цей день називали "вдовині помочи". 30 серпня всі, хто мав можливість, допомагали вдовам, сиротам і знедоленим по господарству: приносили продукти, косили сіно, удобрювали поля, рубали дрова тощо.

► День вважається невдалим для сватання, весілля і заручини.

► Якщо в цей день гарна погода, то весна ранньої буде.

► Журавлі полетіли на південь – на Покров буде мороз.

Людині, що народилася 30 серпня, як талісман підійде агат. Вона добра та щира, а в дорослому віці можуть відкритися цілительські здібності.

Що не можна робити сьогодні

Сьогодні, 30 серпня, не можна чаклувати, ворожити і довго дивитися в дзеркало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на серпень 2021 для всіх знаків зодіаку: кому пощастить найбільше

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 30 серпня, День Ангела святкують Аліпій, Евтіхіан, Кипріан (Купріан), Коронат, Левко, Мирон, Павло, Патрокл, Роза, Стратон, Пилип, Фірс та Юліанія (Юліанія, Юлія, Уляна).

Більше новин