День святої Анни: що не можна робити

Зачаття праведної Анною Пресвятої Богородиці: які існують заборони на День святої Анни?

Щорічно 22 грудня християни відзначають велике релігійне свято — День святої Анни. Анна та її чоловік Йоаким не могли зачати дитину та молили Бога про допомогу. Одного разу до них з’явився ангел Гавриїл і повідомив, що скоро у них з’явиться малюк. Через 9 місяців Анна народила дочку, яку назвали Марією. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2022: найважливіші свята та дати

У народі День святої Анни відомий як Анна Зимова. Вона вважається покровителькою вагітних. Традиційно на Анну Зимову бездітні пари моляться про зачаття дитини. Вагітні дівчата на Анни раніше увесь не виходили з дому. Не можна було виконувати жодної фізичної роботи, а особливо шити, вишивати. Ця заборона розповсюджувалася на всіх жінок, не лише на вагітних, тому на Анни жінки збиралися компаніями і починали підготовку до зимових свят: готували, прикрашали будинки. 

Що не можна робити у День святої Анни

Які заборони існують у День непорочного зачаття Пресвятої Богородиці?

►Не можна в'язати, шити, вишивати, прати та прибирати.

►Вагітним краще побути цілий вдень вдома, не зустрічатися з хворими людьми, бо дитина може народитися нездоровою (за народними повір’ями).

►Жінкам при надії готувати їжу в печі і взагалі бути біля відкритого вогню не можна.

►Не можна стригти волосся та нігті.

►Не можна займатися важкою фізичною працею.

► Розпалювати вогонь, багаття.

►Не можна їсти м’ясо та інші продукти тваринного походження, бо триває Різдвяний піст.

Оскільки Анна вважається покровителькою вагітних жінок, більшість заборон у цей день стосується них. На Анну Зимову варто більше відпочивати, це чудовий день, щоб зібратися компанією та обговорити майбутні новорічні та різдвяні свята.

Більше новин