Психолог «Поверніть мені красу» Олена Любченко дала поради тим, кого покинув коханий

Психолог розповіла, як оговтатися після розриву стосунків.

Мою подругу кинув коханий. Дуже-дуже коханий. "Ну що я можу зробити, якщо він єдиний й іншого такого не існує?" - такий коханий! І ось я, - вся така психотерапевт, кандидат наук, експерт і просто любляча подруга - відчуваю абсолютне безсилля перед обличчям цієї катастрофи!

Ви намагалися коли-небудь допомогти тому, кого кинув коханий? Їсти - не хоче, жартам - не сміється, теми розмов не підтримує, погляд - скляний, обличчя - змучене безсонням. Вважається, що страждання, зумовлене відхиленою любов'ю заподіює найбільш сильні душевні муки з усіх, які може витримувати людина.

Все ж, комусь вдається з цим впоратися і за деякий час знову радіти життю, - навіть стати ще сильнішим і більш життєлюбним, а хтось розпочинає довгий марафон самокатувань, який триває роками. Ось чого я не хочу для своєї подруги!

Психіатри і нейробіологи говорять, що знехтувана любов, при всій різноманітності індивідуальних страждань, завжди проходить дві загальні для всіх фази:

1. фазу протесту

2. фазу покірності (безвиході)

ФАЗА ПРОТЕСТУ

Розпочинається безпосередньо після розриву.

Бути в тих місцях, де буває коханий.

Поговорити; написати і пояснити.

Порадитися з розумними людьми і випрацювати план.

Стежити за кожним його кроком вдень і вночі.

Зрозуміти, що робила не так і виправити; ще раз поговорити і все пояснити; піти до ворожки, проникнути в суть речей і все виправити. Стати найсексуальнішою в світі і постійно потрапляти на очі...

Загалом, в перші дні (тижні, місяці) ті, кого відштовхнули, не вірять у те, що сталося, і понад усе на світі мріють повернути коханих, роблячи іноді дивні, іноді ідіотські, іноді надлюдські речі.

Їхній стан близький до параної, а для досягнення своєї ефемерної мети вони витрачають величезну кількість сил.

Моя подруга, наприклад, купила морський бінокль і ночами безперервно, взимку (!) спостерігала, як її коханий вчить грати на саксофоні свою нову пасію.

Я навіть не коментувала цього. Налила коньяку.

Іноді повернути коханих вдається. Хоча б на деякий час.

Підступність дофаміну

Механізм, який вмикається під час фази протесту, пов'язаний з підвищенням рівня дофаміну і норадреналіну.

Психіатри стверджують, що високий вміст цих речовин під час фази протесту стимулює приплив енергії, тримає покинутого в стані постійного неспокою і готовності до дії.

Чому несподіване зближення під час розриву в мільйон разів солодше і бажаніше, ніж близькість під час благополучних любовних стосунків? Усе через той же дофамін.

Існує закон: "Несподіваний результат або негарантований виграш підіймає рівень дофаміну набагато вище, ніж очікуваний приз".

Тобто, випадкові зустрічі з коханим, який раптом зглянувся і погодився на чашечку кави, розмову, чи ніч любові піднімуть рівень дофаміну в міжсинаптичному просторі в кілька разів, що дуже сильно нагадує поведінку організму під час прийому стимуляторів.

І, звичайно, коханий здасться абсолютно казковим і неповторним, а знехтувана душа ще більше "підсаджується" на нього, як на наркотик.

Корисні рецепти

Звичайно, я намагалася робити все можливе, щоб допомогти своїй подрузі.

• У такому стані людині важливо з кимось говорити. Не дивуйтеся, якщо годинами, днями, добами вам будуть розповідати про свого коханого і способи його повернути. Наберіться терпіння, слухайте, намагайтеся перемикати відштовхнутого з оповідань "про коханого" на розповіді про щось інше. Хоча в стані протесту моїй подрузі було складно згадати, що в світі існує хоч щось цікаве, не пов'язане з її коханим.

• Відвертайте увагу найрізноманітнішими способами: кіно, книги, вечірки, прогулянки, пісні під гітару, танці, спорт...

• Намагайтеся допомогти скоріше залишити надію на повернення - саме вона виснажує і є свого роду морквиною (і дозою!) для нещасного, голодного, готового на все віслючка.

• Переконуйте не зустрічатись. Виїхати подалі, не бувати в тих місцях, де буває він. Переконуйте жити своїм, окремим, - не "як би спільним, - а, за суттю, його, життям!

• Будьте готові, що жоден ваш рецепт, - уважно вислуханий, - не буде застосовано.

ФАЗА ВІДЧАЮ

Настає, коли знехтуваний, випробувавши всі способи і хитрощі, все-таки змушений змиритися з тим, що сталося - розривом.

Життя не має сенсу. Фарби змарніли. Нічого не хочеться. Нічого не тішить. Депресія, порожнеча.

Вважається, що лікує час. Яким чином? Усіх по-різному. Хтось знаходить нові сенси, вчиться краще розуміти себе і будувати своє нове життя - "без нього".

Хтось іде до психотерапевта і опрацьовує конфлікт з фігурою батька  або інші значущі переживання дитинства.

Хтось читає багато книг і знаходить світло в кінці тунелю.

Хтось відкриває радість і глибину самотності, істину того, що він (вона) сама собі свято, і світ готує йому (їй) ще багато сюрпризів.

У більшості бувають рецидиви фази активності, напади гніву і бажання все повернути. У цей час - слухайте, будьте поруч, розкажіть, як все це виглядає з боку, ще і ще акцентуйте на цінності самої "постраждалої" та її життя.

ОДУЖАННЯ

Вважається, що фаза відчаю і депресія, яка часто її супроводжує, має важливе значення для подальшого життя.

По-перше, людина припиняє марно метушитися і витрачати величезну кількість життєвих ресурсів.

А, по-друге, знехтуваний коханець під час депресії часто збирає навколо себе багато щиро люблячих і співчутливих людей і, скориставшись силою сукупного інтелекту, легше долає кризу, удосконалює свою життєву стратегію і правильніше будує свої наступні стосунки.

Але для "одужання" справді  потрібен час. Не тільки на переосмислення, але і на відновлення біохімії.

Адже алкоголік в зав'язці життю радіти майже не може, поки в його мозку не відновиться природній рівень гормонів.

А, як ви пам'ятаєте, мозок знехтуваного у фазі активності щільно сидить на "стимуляторі" і з великими зусиллями з нього "злазить".

Чим довше моя подруга буде "повертати" свого коханого, тим більше її мозок звикатиме харчуватися надією, - і тим складніше їй буде виходити з цього стану.

У мозку все влаштовано таким чином, що активність, спрямована на отримання задоволення - довгі пошуки коханого по дискотеках, готування до "несподіваної зустрічі", багатогодинний макіяж, ночі в інстаграмі тощо,  - вже супроводжується підвищеним рівнем дофаміну і, як це не дивно, сама по собі приносить задоволення.

Тож, якщо затягнути фазу протесту, то зміну біохімії мозку можна очікувати майже так само, як і при алкоголізмі!

ЕПІЛОГ

Людина - істота, яка не може без любові. Як правило, кохання - найважливіше, що відбувається в її житті. Розрив з коханим звужує світ до розмірів однієї людини. Один - це приблизно на 7 мільярдів менше, ніж кількість тих, хто живе на Землі. А площа його приблизно на 510 млн км2 менше площі води і суші, на якій можна жити, радіти, зустрічати нове, зближуватися, творити. Я так хочу, щоб моя подруга згадала про це!

Більше новин