Івана Купала: коли відзначають свято у 2024 році

Івана Купала у 2024 році святкуватимуть по новому календарю

Щороку в Україні відзначають свято Івана Купала – одне з найбільших літніх свят, присвячене зв'язку людини з природою та їх взаємодії.

Івана Купала називають одним із наймістичніших народних свят, яке символізує єднання води та вогню, сприяє народженню життя і розквіту природи. Традиційно його відзначали в День літнього сонцестояння, але пізніше дату змінили і об'єднали зі святом Різдва Іоанна Предтечі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірші на Івана Купала та пісні на Івана купала

Івана Купала: дата святкування та традиції

Цього року дата, як і решта церковних дат, змістилася - 2024-го українці святкуватимуть Івана Купала в ніч із 23 на 24 червня.

Святкування Івана Купала традиційно проходить біля річок та водоймищ, де молоді хлопці та дівчата стрибають через велике багаття. Існує повір'я, що якщо вогонь не роз'єднає руки пари під час стрибка через багаття, то їм судилося бути разом, а їхнє спільне життя буде щасливим.

У свою чергу дівчата без пари в день святкування Івана Купала плетуть вінки і запускають їх у воду, щоб дізнатися, як скоро відбудеться їхнє весілля. Так, згідно з повір'ям, якщо вінок відпливе далеко, то на дівчину чекає швидке заміжжя. А от якщо вінок тоне, то цього року дівчина так і не вийде заміж.

Більше про народні прикмети та традиції читайте на 1plus1.

 

Більше новин