Літературні хіти, про які не перестають говорити: Книжкова країна оголосила короткий список власної премії найпопулярніших книг

Книжкова країна оголосила короткий список власної премії найбільш цікавих та обговорюваних книг: які твори потрапили до переліку

Премія книжкових блогерів, яку заснував фестиваль Книжкова країна, оголосила короткий список претендентів на перемогу. До шорт-листа найбільш цікавих, обговорюваних та вартих уваги новинок увійшли 5 книжок, що були видані в Україні у 2023 — першій половині 2024 років:

  • «За перекопом є земля» Анастасія Левкова, видавництво «Лабораторія»;
  • «Жовтолика» Ребекка Кван, видавництво «Жорж»; 
  • «Ніби ми злодії» М. Л. Ріо, видавництво «Артбукс»;
  • «Четверте крило» Ребекка Ярос, видавництво КСД; 
  • «Невеличка драма» Валер'ян Підмогильний, видавництво Vivat.

«У межах премії ми усвідомлено не ставили багато обмежень для блогерів та читачів щодо вибору книг. Саме тому, зокрема, у короткому списку поряд з українським класиком Валер’ярном Підмогильним можна побачити популярне фентезі — це особливість, що тільки додає премії цікавості. Наша мета — відзначити найбільш обговорювані книжки й у такий спосіб залучити до читання ще більше людей», — зазначає керівниця фестивалю Людмила Фіть.

Формування короткого списку відбувалось у декілька етапів. На першому організатори премії обрали десять популярних книжкових блогерів-суддів, які на думку читачів мають найбільшу експертність у цій сфері. У цю колегію увійшли  книжкові інфлюенсери в Instagram, Youtube, TikTok та Telegram: ПРОЛІТ, A Book About, Svitlo Bibliotek, Читай, krw, книжки, violetta.boooks, Непозбувний книгочитун, Valeriegillan, in book we trust, Книжковий світ Персика, susik.book.

Блогери сформували довгий перелік книжок, до якого увійшло 38 найменувань і закликали свою аудиторію обрати власних фаворитів з наданого переліку на сайті фестивалю. Загалом в опитуванні взяли участь майже 6000 людей. 

«Довгий список, і загалом премія, охоплює абсолютно різні жанри й авторів, і на мій погляд, це класно. Без обмежень — подивитися, що читають інші, подумати над тим, що зачепило мене. Довгий список — вже готовий топ для читачів, а короткий — ідеальний матеріал для Книжкових клубів. Бачу логічним, що виділяється фентезі — люди хочуть відволіктись від буремності, поринувши в інші світи. А наявність 10 українських авторів та авторок у лонг-листі — свідчення, що ми хочемо знати більше про нашу історію та культуру», — підкреслює одна з суддів премії Валентина Комар, книжкова блогерка та авторка Telegram-каналу in book we trust. 

1+1 media

Наступний етап вибору переможця розпочинається 9 серпня. Протягом місяця блогери-судді поділяться враженнями про кожну книгу з короткого списку з власною аудиторією. Паралельно дописи можуть публікувати й читачі для підтримки улюбленої книги з переліку. 

Церемонія оголошення переможця відбудеться наживо у перший день фестивалю «Книжкова країна», який пройде на ВДНГ 26-29 вересня. Найкращу книгу року буде обрано шляхом анонімного голосування блогерів-суддів. Вони ж будуть присутні на церемонії і зможуть підтримати власних фаворитів і пояснити свій вибір. За оновленням програми Книжкової країни можна стежити в офіційних Facebook та Instagram фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще більше івентів та нових українських видавництв: на ВДНГ вдруге пройде фестиваль Книжкова країна

Більше новин