Сильний характер, прізвисько Вовченя та мрія, реалізована на Танцях із зірками: що відомо про бронзову медалістку Олімпійських ігор-2024 Ольгу Харлан

Ольга Харлан: цікаві факти про життя, кар'єру та мрії бронзової медалістки Олімпійських ігор 2024, про які ви могли не знати

Українці із захопленням спостерігали, як Олімпійські ігри-2024 лише починають набирати обертів та запальний дух змагань, і несподівано 29 липня українська фехтувальниця Ольга Харлан отримує першу для України перемогу цього року — бронзову медаль. Ольга Харлан одна з найтитулованіших спортсменок-фехтувальниць України. Вона є шестиразовою чемпіонкою світу та восьмиразовою чемпіонкою Європи. Та вершину її кар'єри займає участь в Олімпійських іграх, де Ольга вже має у своєму доробку 5 Олімпійських медалей, останню з яких вона виборола 29 липня на Олімпіаді-2024. 

Цю перемогу українська шаблістка здобула у поєдинку з представницею Республіки Корея Чої Сібін.

«Я присвячую це всій Україні! Друзі, це вам! Присвячую це нашим захисникам і захисницям. Я присвячую це тим спортсменам, які не можуть сюди приїхати, бо їх вбила Росія», — продовжують лунати переможні слова Ольги з екранів усіх спортивних фанатів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У нас є сили, у нас завжди будуть сили»: Ольга Харлан принесла Україні першу медаль на Олімпіаді-2024 та зворушила своїм емоційним зверненням

Ольга Харлан є однією з найвідоміших українських фехтувальниць на шаблях, за свою спортивну карʼєру жінка чотири рази визнавалася найкращою спортсменкою року і 13 разів — найкращою спортсменкою місяця. Вона також встановила унікальний рекорд, ставши першою українською спортсменкою, яка здобула медалі на чотирьох різних Олімпійських іграх.

Тож, як Ольга Харлан знайшла справу свого життя та які мала захоплення, розповідаємо далі у матеріалі.

olgakharlan/Instagram

Чому саме фехтування

Сама Ольга родом з Миколаєва. Попри таку успішність у спорті, її дитячою мрією завжди були танці. Та на початку 1990-х, за словами Ольги, грошей на це у батьків не вистачало, тож замість танців вони знайшли для неї інше захоплення, а саме секцію фехтування, яка до того ж була безкоштовною. 

Почала займатись фехтуванням маленька Оля у 9 років, а вже у 14 років — вперше виступила на дорослому чемпіонаті Європи, де навіть дійшла до чвертьфіналу. А дебют на чемпіонаті світу відбувся вже через рік — у 2005-му, і потім вже через три роки вона стала олімпійською чемпіонкою.

«Через три роки після початку фехтування я почала показувати результати. Я відчула, що таке перемога й азарт. Я по життю боєць. Мені завжди важливо доводити свою першість», — згадувала Харлан про перші здобутки у спорті.

У своїх спортивних колах Ольгу прозвали Вовченям за свою особливу агресивну манеру гри. Та спортсменка зазвичай називає свій стиль просто, як більш чоловічий, бо віддає перевагу швидкості та сильним ударам. Її спортивним взірцем була американська фехтувальниця Марієль Загуніс, та згодом Ольга перемогла і її.

olgakharlan/Instagram

Наприкінці липня 2023 року вся Україна і світ спостерігали за ситуацією, коли її намагалися дискваліфікували з Чемпіонату світу через те, що вона відмовилася потиснути руку росіянці, а натомість запропонувала просто стукнутися шаблями. Ольгу спочатку відсторонили від гри, але згодом все ж повернули до змагань.

Повернення до мрії дитинства

Та здійснити свою мрію дитинства Ользі все ж вдалось — у 2022 році вона взяла участь у проєкті Танці з зірками. Її партнером по танцях став хореограф Дмитро Дікусар. Успіх і наполегливість, мабуть, найкраще характеризують Ольгу, тож навіть у танцях вона виборола друге місце.

Політична кар'єра

Водночас фехтувальниця належить до штату Національної академії СБУ. Були й спроби йти в політику, але ця сфера розчарувала Ольгу. У 2010-му році Ольга Харлан стала депутатом Миколаївської міськради від Партії регіонів. У 2012-му була у списку регіоналів до Верховної Ради, але до парламенту не пройшла.

«Це було давно, і, можна сказати, що це був гіркий досвід. Я дала собі установку, що ніколи в це лізти не буду», — розповідала Ольга Харлан.

Іменна лялька Барбі

У 2020 році харизма Ольги Харлан надихнула навіть творців ляльки Барбі. Українська спортсменка стала прототипом нової іграшки, а саме — Барбі-фехтувальниці. Це спеціальна серія ляльок під назвою Role Models і такі Барбі присвячені всього десятьом спортсменкам світу і серед них наша Ольга Харлан. 

Getty Images

Особисте життя

Зараз Ольга Харлан зустрічається з італійським фехтувальником Луїджі Самеле, який є чемпіоном Європи та бронзовим медалістом Олімпійських ігор-2012. Пара періодично фотографії у соцмережах та радують фоловерів новими спільними світлинами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Опинилася за лаштунками Олімпійських ігор»: Джамала зустрілася з українськими спортсменами в Парижі

Більше новин