Соломія Вітвіцька презентувала у Харкові фотовиставку Переможці

Проект Переможці ставить перед собою соціальні цілі, зокрема, розвиток сучасного протезування у країні

У суботу, 9 квітня, у виставковому залі Харківського академічного театру опери та балету імені М.В.Лисенка урочисто презентовано соціальний мультимедійний проект Переможці. Проект присвячений героям АТО, які живуть із протезами. Харків став третім українським містом, яке прийняло виставку. Наступним стане Івано-Франківськ. Раніше "Переможців" приймали в Києві та Дніпропетровську, а також у Торонто (Канада) і в Брюсселі (Бельгія).

Переможці – це фотоекспозиція  робіт відомого українського фотографа Олександра Мордерера і арт-директора Тетяни Рубльової, відеобекстейдж, а також спеціальний благодійний випуск журналу VIVA! і цикл сюжетів ТСН. В основі проекту – неймовірні історії 17 бійців і однієї жінки-волонтера, які втратили частини тіла під час бойових дій на сході України, але не втратили сили духу. Захід і виставку організовано громадською організацією "Лінія згоди".

Відкрила виставку куратор проекту, волонтер і ведуча новин ТСН на телеканалі 1+1 Соломія Вітвіцька.

У Харкові був теплий прийом. На відкриття завітали лікарі, герої АТО з сім'ями, волонтери, журналісти та багато простих харків'ян. Наших "Переможців" вітали оплесками, оточили, щоб фотографуватися, брати автографи, - а нашим хлопцям дуже важливо відчувати цю увагу та любов. Кажуть, що Харків - це складне за настроєм місто, але ми зустріли та познайомились тут із дуже великою кількістю щирих, сонячних людей, справжніх патріотів України - розповіла Соломія Вітвіцька.

На презентації були присутні герої АТО, "переможці" Юрій Весельський, Влад Кузнєцов, Володимир Довгорук і Михайло Ващенко з дружиною та маленькою донечкою. Нині Вадим Довгорук проходить протезування у харківському госпіталі.

Треба показати людям, що відсутність будь-якої кінцівки – це не вирок у житті, що можна далі робити свою справу, - поділився Вадим Довгорук, кіборг з 3-го окремого полку спецпризначення. Вадим утратив руку та обидві ноги біля Дебальцева.

Арсен Мірзоян, "сталевий голос країни", заспівав пісні, зокрема "Капронові банти", "Можеш, як ти", "Вінні-Пух", та разом із "Переможцями" і Соломією Вітвіцькою виконав Гімн України.

Проект "Переможці" ставить перед собою і соціальні цілі, зокрема, розвиток сучасного протезування у країні, а також розв'язання проблем безбар'єрності українських міст. Наші зусилля спрямовані на те, щоб створити комфортні та рівноправні умови для тих, хто живе з інвалідністю. Проект також здійснює мрії героїв.

У рамках виставки в Харкові журнал VIVA! представив благодійний номер, в якому опубліковані фото учасників проекту, а також історії їхнього життя. Всі кошти від продажу спеціального випуску передаються у фонд Save Lives Together! і будуть спрямовані на розвиток сучасного протезування в Україні. Частина коштів, які вже вдалося зібрати, піде на оплату професійного навчання у Канаді українських лікарів-ортопедів, яким Соломія вручить 15 квітня у Львові спеціальні сертифікати. Обов'язково буде запрошено і харківського фахівця Оксану Миколаївну Литвиненко. Освітню програму організовано на базі протезно-реабілітаційного комплексу в місті Гамільтон коштом проекту "Переможці" і за сприяння Канадсько-Українського фонду міжнародної підтримки.

Заплановано відкриття фотовиставки Переможці в Івано-Франківську у середині травня.

Виставку можна відвідати з 10 по 30 квітня з 14:00 до 17:00 в робочі дні і з 11:00 до 17:00 у вихідні. Вхід вільний. Благодійний випуск «VIVA! Переможці» можна замовити на Yakaboo.ua

Більше новин