Суперфуд, про який мовчать дієтологи: як укроп покращує здоров’я і продовжує молодість

Укроп – це маленький, але дуже важливий елемент здорового харчування, адже з його допомогою можна покращити травлення, підвищити імунітет і навіть полегшити стрес.

Ця надзвичайно ароматна зелень є майже у кожному холодильнику, вона додає стравам яскравого смаку та приносить чимало користі для здоров’я. 

Чому укроп такий популярний у кулінарії?

Укроп – це універсальна приправа, яка ідеально підходить до супів, салатів, м'ясних, рибних і навіть молочних страв. Його свіжий, трохи пряний аромат з нотками анісу здатний оживити навіть найпростіші рецепти.

  • Укроп має унікальну здатність підкреслювати смак основних інгредієнтів.
  • Його ніжний аромат не перебиває, а доповнює страви.

Де використовують укроп?

  • У соліннях (огірки, помідори, капуста).
  • У заправках і соусах (особливо до риби).
  • У гарячих стравах: борщі, супи, тушковані овочі.
  • У випічці: для приготування хліба або булочок з ароматними травами.

Корисні властивості укропу

Багатий на вітаміни та мікроелементи

  • Вітамін C: підвищує імунітет, сприяє швидшому загоєнню ран.
  • Вітамін А: корисний для зору та шкіри.
  • Кальцій і фосфор: зміцнюють кістки та зуби.
  • Залізо: допомагає боротися з анемією.

Сприяє травленню

Ефірні масла укропу стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, допомагаючи зменшити здуття живота, полегшити перетравлення важкої їжі і боротися з метеоризмом.

Заспокоює

Чай із насінням укропу часто використовують як натуральний засіб від стресу. Він допомагає:покращити сон; зменшити нервову напругу та усунути головний біль.

Має сечогінний ефект

Він допомагає виводити токсини та надлишкову рідину з організму.

Знижує тиск 

Завдяки калію укроп знижує артеріальний тиск і покращує еластичність судин. 

Підтримує здоров’я шкіри

Антиоксиданти й вітаміни допомагають зменшити запалення шкіри, захищають її від впливу вільних радикалів і сприяють регенерації.

Як вибрати та зберігати укроп?

Поради щодо вибору

  • Листя повинні бути яскраво-зеленого кольору без жовтизни.
  • Стебла мають бути свіжими і хрусткими.
  • Аромат – насичений, без гіркоти.

Як зберігати?

  • Загорніть укроп у вологий рушник і покладіть у пакет в холодильник
  • Дрібно наріжте, розкладіть у формочки для льоду, залийте водою і заморозьте.
  • Сушений укроп зберігає аромат і підходить для гарячих страв.

Кому варто обмежити споживання укропу?

Хоч укроп і корисний, є ситуації, коли його споживання потрібно обмежити, наприклад при алергії на ефірні олії. До того ж, людям із низьким артеріальним тиском теж варто відмовитись від надмірного споживання укропу, оскільки він може ще більше його знизити.

Рецепти з укропом

Суп-пюре з кабачків і укропу

Інгредієнти:

  • Кабачки – 2 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Вершки – 200 мл.
  • Укроп – пучок.
  • Сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. Відваріть кабачки й картоплю до м'якості.
  2. Подрібніть у блендері.
  3. Додайте вершки, сіль, перець і дрібно нарізаний укроп.

Літній салат із редискою та укропом

Інгредієнти:

  • Редиска – 200 г.
  • Огірки – 200 г.
  • Сметана – 100 г.
  • Укроп – пучок.
  • Сіль – за смаком.

Приготування:

  1. Наріжте редиску та огірки.
  2. Змішайте зі сметаною та дрібно нарізаним укропом.

Правова інформація. Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити виключно лікар. Не займайтесь самолікуванням, зверніться до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білий, трав'яний чи зелений: який чай найкорисніший для здоров'я

Більше новин