Великдень — одне з найбільших та найулюбленіших церковних свят для багатьох вірян. Великодні страви, багаторічні традиції та святкова атмосфера збирають чимало родин разом за святковим столом.
Паска є головною стравою на великодньому столі. Вона символізує Воскресіння Христове і зазвичай прикрашена глазур'ю та цукровими кольорами. Крашанки, фарбовані яйця, є також не менш важливим атрибутом свята.
Українці цьогоріч будуть відзначати Великдень 20 квітня. Дата Великодня зазвичай варіюється від року до року, але зазвичай вона припадає на квітень або початок травня. Нагадаємо, 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий церковний календар — новоюліанський.
Ще до свята віряни дотримуються Великоднього посту, який триває 40 днів. Люди спеціально утримуються від певних видів їжі, переважно це молочні продукти та м'ясо і зосереджуються більше на духовних практиках.
Останній тиждень перед Великоднем називають — Страсний. Саме в цей період люди особливо активно готуються до святкування, відвідують церкву та готують страви для великоднього кошика. Починається Страсний тиждень з Вербної неділі, коли віряни освячують гілки верби, адже за традицією вважається, що ці гілки захищають дім та приносять здоров'я.
У ніч на Великдень віряни йдуть до церкви, де освячують великодній кошик. У кошик, зазвичай, кладуть паску — традиційний великодній хліб, крашанки — фарбовані яйця, сир, домашні ковбаси, хрін та інші страви, які символізують життєву силу та родючість.
В Україні також існує традиція на Великдень замість звичайних вітань обмінюватися святковими: «Христос Воскрес!» — «Воістину Воскрес!».
Традиційно на Великдень люди збираються родинами, а також відвідують друзів. Ще одна традиція цього свята — це обмін паскою, адже вважається, що кожна господиня має свій особливий рецепт. Крім того, на Західній Україні є цікаве вірування, що якщо спробувати 12 видів паски, то найзаповітніше бажання обов'язково здійсниться.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли відзначають старий Новий рік 2025 за новим календарем