Розгляньмо три найпоширеніші й водночас найбільш небезпечні комбінації продуктів, які часто зустрічаються у щоденному раціоні, але їх краще уникати, аби забезпечити собі комфортне травлення та міцне здоров'я.
Ця комбінація часто сприймається як шкідлива завдяки тому, що кислота цитрусових повністю міняє структуру молока. Кислота в цитрусових впливає на білки молока, спричиняючи їх денатурацію (розпад). Це ускладнює процес травлення та сприяє виникненню печії. Особливо це стосується людей із підвищеною кислотністю шлункового соку або чутливим травленням. Крім того, поєднання молока з кислими фруктами зменшує засвоєння кальцію.
Комбінація м'яса з продуктами, багатими на крохмаль (картопля, хліб), є популярною, але водночас важкою для травлення. Білки вимагають кислого середовища для розщеплення, тоді як крохмалі потребують лужного. Це протиріччя викликає конфлікт у шлунку і продукти починають бродити, через що утворюється здуття та відчуттю важкості. Крім того, таке поєднання знижує рівень енергії після їжі, адже організм витрачає багато ресурсів на її перетравлення. Організму доводиться виділяти різні типи ферментів для розщеплення білків і крохмалю, що значно уповільнює травлення.
Споживання спиртних напоїв у поєднанні з содовою водою шкодить печінці та шлунку. Карбонізація (насичення газом) содової води пришвидшує процес проникнення алкоголю через слизову оболонку шлунка. Це може призвести до різкого підвищення рівня алкоголю в крові, що створює додатковий стрес для організму. У людей із чутливим шлунком така комбінація спричинить подразнення слизової оболонки або навіть гастрит. До того ж, содова вода часто містить фосфати, які порушують баланс електролітів у поєднанні з алкоголем.
Правова інформація. Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити виключно лікар. Не займайтесь самолікуванням, зверніться до лікаря.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покращує роботу мозку і сповільнює старіння: у чому користь фіолетової капусти і чи справді вона корисніша за звичайну