Унікальний козацький маєток має бути відновлений: триває великий збір Акіма Галімова на протиаварійні роботи садиби Покорщина

Акім Галімов збирає 3 мільйони гривень на відновлення унікальної історичної пам’ятки — козацької садиби Покорщина

Акім Галімов, продюсер 1+1 media, засновник проєкту Реальна історія, спільно з БФ Блискавка ініціювали збір коштів на відновлення унікальної історичної пам’ятки — козацької садиби Покорщина, що в Чернігівській області. 

Передумовою запуску ініціативи став візит команди Реальної історії до садиби, а також проведення опитування серед глядачів YouTube-каналу на тему, чи на часі наразі збирати гроші на відновлення історичної пам’ятки. Понад 80% опитаних підкреслили, що суспільство має зробити все, щоб зберегти нашу історію. 

«Разом із командою архітекторів-реставраторів, БФ Блискавка, місцевою владою будемо відновлювати Покорщину, а саме неймовірний маєток в Козельці, що повʼязаний з трьома козацькими родинами: Розумовських, Дараганів та Ґалаганів. Ця садиба є неймовірною памʼяткою, що розповідає й зберігає маловідому історію козацької еліти. Це те, що мають побачити наші діти. Тому закликаю вас долучатися до збору, адже це чудова нагода приєднатися до збереження української історії», — зазначив Акім Галімов в одному зі своїх відеозвернень. 

Мета першого етапу кампанії — зібрати 3 000 000 гривень на протиаварійні роботи. Ці кошти будуть використані для того, щоб врятувати будівлю від руйнації, захистити садибу від потрапляння води, зробити дах та укріпити фундаменти.

«Наша історія, наша країна в наших руках. Важливо закрити цей збір якнайшвидше, тому що ми маємо провести протиаварійні  роботи до настання холодів. Я вдячний кожному, хто долучиться», — додав Акім Галімов. 

Для того, щоб зробити донат через спеціальну Банку,  необхідно перейти за цим посиланням. Перекази через міжнародну платіжну систему PayPal доступні на спеціальній сторінці тут

До того ж минулого тижня команда Акіма Галімова та БФ Блискавка ініціювали проведення толоки, як одного з етапів відновлення маєтку. Так, архітектори-реставратори, працівники 1+1 media та волонтери долучилися до прибирання території козацької садиби.

Нагадаємо, що Покорщина — найдавніший зі збережених донині садибних комплексів Лівобережної України, якому вже понад 250 років. Вона розміщується на околиці смт Козельця, де у XVIII столітті родина Кирила Розумовського, гетьмана Війська Запорозького, придбала його та зустрічала гостей. Проте з приходом Радянського Союзу від садиби нічого не залишилось. Більше про маєток та його важливість ви можете дізнатися у випуску проєкту Реальна історія «Що ховає нащадок останнього гетьмана України?». 

Loading...

Більше новин