Літо – пора пікніків та вечірок. Ми радуємо себе смачними стравами та намагаємось отримати максимум позитивних емоцій та користі для здоров’я.
Але, як показує практика, часто бажання поласувати смаколиками на природі закінчується отруєнням та подальшими проблемами зі здоров’ям.
Стерильних продуктів не існує, тому ніхто з нас не застрахований від харчових отруєнь, – попереджає дієтолог Галина Незговорова.
ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА ОТРУЄННЯ
Такі продукти, особливо влітку, краще вживати лише власного приготування (чи з перевірених закладів). На пікнік брати категорично не рекомендується.
Купувати лише в перевірених постачальників, навіть домашні – ретельно мити.
4 Консервовані продукти з порушенням способу консервування та термінів зберігання.
Купуючи влітку консервовані продукти, не можливо бути на 100% упевненим у їх якості та придатності до споживання. Краще виключити їх із раціону до настання осені.
ОСНОВНІ СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ХАРЧОВОМУ ОТРУЄННІ
1. Очистити шлунок та кишки (випити 2-3 літри чистої води й викликати штучне блювання). Не можна подібним чином викликати блювання у вагітних, дітей, та у людей з підвищеним артеріальним тиском.
2 Поставити клізму.
3. Прийняти абсорбенти (наприклад, активоване вугілля – 1 г на 10 кг ваги).
4 Продовжувати пити воду, краще лужну.
5 Дотримуватись дієти протягом наступного тижня: жодних свіжих овочів та фруктів, лише страви у відвареному та запеченному вигляді.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ
Приймати знеболюючі дуже ризиковано – під маскою харчового отруєння може ховатися серйозне захворювання", – попереджає дієтолог Галина Незговорова.
При отруєнні не приймайте ліків проти діареї – це тільки погрішить ваше самопочуття.
Самостійно не призначайте антибіотиків. При вірусних, хімічних, токсичних отруєннях вони зовсім недоречні.
Якщо стан не покращився – викликайте швидку чи звертайтеся до лікаря.