За традицією з 13-го на 14-те січня українці святкують Старий Новий рік. Цей вечір за народними звичаями також називають Щедрим, а тому з давніх-давен люди готувалися до нього серйозно. На столі мали бути узвар, голубці, пироги, риба, вареники тощо. Сучасні українці ж про такі традиції знають, але кожен корегує меню залежно від фінансів.
Проте головна страва цього вечора – кутя. Зерно, мак і мед – основні її складові. За бажанням можна додавати горіхи, родзинки, цукати та інші смаколики. Вважається, що багатша кутя – то більше достатку буде в родині.
Читайте, як правильно приготувати щедру кутю на сайті.
Після застілля, у Щедрий вечір дівчата традиційно ворожать на судженого, а щедрувальники ходять по оселям із побажанням щасливого і багатого Нового року.
Читайте також: Старий Новий Рік: Як ворожити на судженого.
На ранок, 14 січня, зазвичай, приходять засівати. Існує прикмета: в Старий Новий рік першим до оселі має зайти чоловік, який за повір’ям приносить щастя.
Нагадаємо, не так давно на сайті 1plus1.ua опублікували 3 українські щедрівки: тексти пісень.