Україна чекає на транш МВФ, лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув до США — Головне на ранок у "Сніданку з 1+1" за 15 листопада

Головні новини на ранок 15 листопада у новій рубриці "Сніданку з 1+1" - Головне на ранок.

У "Сніданку з 1+1"який виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна та на YouTube, у рамках нової рубрики "Головне на ранок" розповіли про основні події, якими живе Україна та світ. Також, у рубриці "Економічні новини" дізнаємось про іпотечні кредити, забезпечення ЗСУ та неефективне використання коштів Мінкультом. 

Російські окупанти намагаються перехопити ініціативу під Бахмутом. Для цього на півночі та півдні від міста ворожі війська виконують контратаки. Про це повідомив командувач сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський. Водночас українські військові знищили та пошкодили понад 500 одиниць військової техніки окупантів. Також росіяни продовжують наступати одночасно на декількох східних напрямках. Попри великі втрати, вони атакують українські частини, які обороняються в районі Куп'янська. Крім того, окупанти частіше використовують дрони-камікадзе. Про ситуацію на фронті розповів і президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні. 

Наші сили оборони успішно витісняють російський флот з Криму. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг позитивно оцінив українські атаки по військово-морських об'єктах росіян у тимчасово окупованому півострові. За його словами, російська армія шукає альтернативні бази для свого флоту. Раніше в українській розвідці повідомляли, що через атаку надводних ударних дронів у Криму було знищено два малих десантних кораблі рф.

Спеціалісти МАГАТЕ просять допустити їх на протиаварійні навчання на ЗАЕС. Про це йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі. За його словами, навчання на Запорізькій АЕС планують провести в листопаді. У агенстві кажуть, що останні великі навчання проводились до війни в листопаді 2021 року. З того часу на ЗАЕС відбулась безпрецедентна зміна чисельності персоналу, адже станцію російська армія окупувала на початку повномасштабного вторгнення. У МАГАТЕ також занепокоєні тим, що деякі роботи з технічного обслуговування реакторних установок могли бути виконані не повністю.

Україна чекає на транш МВФ у 900 млн доларів. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду. За його словами, є домовленість на рівні експертів. Зараз наша держава очікує на позитивне рішення виконавчої ради МВФ. Також Шмигаль зазначив, що в МВФ оцінили стійкість української економіки. 

 Родинам в регіонах, де не працюють дитячі садочки, можуть продовжити виплати. Про це повідомили в Мінреінтеграції. Жінки не можуть вийти на роботу і їх повинні включити в перелік категорій незахищених верств населення. Йдеться про щомісячну грошову допомогу на проживання. Це сума - 3000 грн особам з інвалідністю та 2000 грн всім іншим ВПО. 

Лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув до США, у Сан-Франциско, де має зустрітися з президентом Джо Байденом. Це історична міжнародна зустріч. 

Економічні новини: іпотечні кредити, забезпечення ЗСУ, неефективне використання коштів Мінкультом

Українці отримали пільгових іпотечних кредитів на 7 млрд грн. Про це повідомили в Мінекономіки. Понад 4800 українських родин спланували придбати житло за допомогою програми "єОселя". 67% цих кредитів отримали військовослужбовці та силовики, 12% - педагоги та науковці, ще 9% - медики. Найчастіше кредити брали для придбання нерухомості на вторинному ринку столиці, Київщини, Львівщини, Волині та Рівненщини. Програма "єОселя" почала свою роботу в жовтні минулого року. Скористатись програмою доступного кредитування можуть представники окремих професій. Пільгова ставка - 3% річних, для інших категорій - ставка іпотеки 7%.

Міноборони переведе ЗСУ на забезпечення українськими товарами. Про це йшлося під час зустрічі представників Міноборони та українського бізнесу. Бронежилети, каски, тактичне спорядження, одяг та їжа мають бути українського виробництва. Головні критерії - якість та конкурентна ціна. Вже в наступному році забезпеченням ЗСУ буде займатися новостворене підприємство відомства - агенція закупівель у сфері оборони. Наразі її готують до перших закупівель за напрямком харчування.

Міністерство культури неефективно використало понад 4 млрд грн. Про це йдеться у звіті Рахункової палати. У період з 2018 по 2022 рік гроші виділили на діяльність музеїв революції гідності, голодомору, геноциду та галузевого державного архіву інституту національної пам'яті. У Рахунковій палаті кажуть, що через неефективне використання коштів будівлі музеїв перебувають у невизначеності щодо можливого завершення робіт. Частину грошей було використано непродуктивно, нерезультативно та неекономно. Це вплинуло на нечесне ухвалення управлінських рішень і відсутність контролю у бюджетному процесі.

Loading...

Больше новостей