На столичних базарах розпочався полуничний сезон – українці масово скуповують смачну ягоду.
У програмі Сніданок з 1+1 розповіли, чи безпечно так рано купувати полуницю та як у домашніх умовах перевірити десерт на вміст нітратів.
1. Стигла полуниця має яскраво-червоне забарвлення
Ягода повинна бути гладка та блискуча. Якщо на полуниці є плями, або ягода темного відтінку, то краще відмовитися від покупки такого десерту.
2. Ягоди не повинні бути дуже пружними
Якщо полуниця дуже міцна – це означає, то вона була рано зірвана, її обробляли різними хімікатами для дозрівання.
3. Особливий полуничний аромат
Потрібно вибирати полуницю, що має приємний, яскраво виражений аромат стиглих ягід.
Якщо ж полуниця зовсім не має запаху, ймовірно, що вона дозріла неприродним способом.
4. Зелений хвостик
Головна ознака свіжості полуниці – хвостик. Його листочки не повинні бути сухими чи зів'ялими. Натомість вони повинні щільно прилягати до ягоді.
5. Плями від соку на тарілці
Полуниця, яка не обробляли хімікатами, залишає невеликі плями соку на посуді.
Якщо ягоду помили, то вже через кілька годин, вона повинна пустити сік.
Постійний експерт Сніданок. Вихідний біохімік Гліб Репіч радить обмежити вживання ранньої полуниці та перевіряти ягоди на вміст нітратів за допомогою тест-смужки.