Неможливо дихати: що відбувається із забрудненням повітря у Києві — у чому причини задимлення

Запах гару та дим у Києві: що відбувається із повітрям в українській столиці

Зранку п’ятниці, 20 вересня, у Києві було зафіксоване різке погіршення якості повітря. Згідно з попередньою інформацією від Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, у повітрі столиці зафіксували підвищення концентрації зважених часток (пилу). Детальніше про це розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Станом на зараз, столиця України посіла друге місце у світовому рейтингу міст із найбільш забрудненим повітрям. Про це повідомляє міжнародна платформа IQAir, яка спеціалізується на моніторингу стану атмосфери.

Індекс якості повітря в Києві досяг позначки 157 пунктів, що означає — нездоровий рівень. При цьому показнику перебування на відкритому повітрі може бути небезпечним для здоров’я, особливо для людей із захворюваннями дихальної системи, серцевими проблемами, дітей і літніх осіб.

Причини погіршення якості повітря

Основним чинником, який призвів до такого високого рівня забруднення, стали масштабні лісові пожежі в екосистемах поблизу Києва та в інших регіонах України. Зокрема, значні загоряння сталися у Вишгородському районі Київської області. Через пожежі містом з самого ранку ширився густий дим і відчутний запах гару.

Крім того, подібна ситуація з пожежами спостерігається і в Харківській області, де лісові пожежі перекинулися на міські території, зокрема на Київський район міста Харкова. Екологи запевняють, що загоряння лісів і торф'яників сприяє утворенню великої кількості шкідливих речовин у повітрі, включаючи чадний газ, дрібнодисперсні частинки та токсичні сполуки.

Київ та світовий рейтинг міст із найбільш забрудненим повітрям

Згідно з останніми даними рейтингу IQAir, Київ знаходиться на другому місці та випередив такі міста, як Колката (Індія), Дакка (Бангладеш) та Кіншаса (Демократична Республіка Конго).

Кілька годин тому столиця України навіть очолила цей рейтинг, обігнавши Каїр (Єгипет) на 23 показники. Проте, станом на зараз, ситуація покращується і рівень повітря потрохи стабілізується.

Рекомендації для мешканців

Міська влада Києва відразу відреагувала на ситуацію, закликавши жителів обмежити своє перебування на відкритому повітрі та уникати зайвих пересувань містом. Мешканців столиці також попередили про необхідність закривати вікна, використовувати зволожувачі повітря та пити багато води, щоб зменшити вплив шкідливих речовин на організм. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза нової пандемії чи ні: світом шириться новий варіант COVID-19 під назвою XEC

Більше новин