Виплати до Дня Незалежності України, підвищення пенсій та оновлення купюр: які зміни чекають українців у серпні

Перелік нововведень у серпні: яких змін чекати українцям — підвищення пенсій, оновлення купюр і не тільки

Від 1 серпня в Україні запрацює ціла низка змін. Деякі групи людей отримають додаткові грошові виплати до Дня Незалежності. До того ж продовжать і соцвиплати для ВПО. Водночас додаткових вихідних все ж не буде, а навчальний рік може розпочатись раніше. Про всі зміни в серпні детально розповіли детально у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Додаткові виплати

Спеціально до Дня Незалежності України 24 серпня деякі категорії українців отримують разову виплату від держави в сумі від 450 до 3100 гривень. Ці гроші держава виділила для:

  • пенсіонерів
  • ветеранів війни
  • жертв нацистських переслідувань
  • громадян, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною

Надбавки до пенсії

Крім того, з 1 серпня деякі пенсіонери отримують автоматичні надбавки до пенсії за віком. Та варто зауважаити, що доплати призначають тим, кому вже виповнилось 70 років та в кого попедні грошові виплати в сумі не перевищують 10 340 гривень 35 копійок.

Скриншот/Сніданок з 1+1

Тарифи на комунальні послуги в серпні для більшості українців залишаться незмінними, а держава продовжить надавати субсидію на оплату житлових і комунальних послуг, абонентське обслуговування для споживачів, купівлю скрапленого газу та твердого й рідкого побутового палива. Водночас внутрішньо переміщені особи продовжать отримувати свої виплати. Йдеться про тих, кому автоматично продовжили виплати ВПО з 1 березня 2024 року і хто попередньо звертався по допомогу.

Продовження воєнного стану

У серпні також буде продовжено термін дії воєнного стану в Україні, а саме — з 12 серпня до 9 листопада, що займає 90 діб. Таким чином продовжена і загальна мобілізація. До того ж з початку серпня військовозобов’язаним українцям почнуть нараховувати штрафи за порушення правил військового обліку, тобто не вчасне оновлення даних в реєстрах або у додатку Резерв+.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штрафи все ж будуть: адвокат пояснив, чого очікувати військовозобов'язаним, які вчасно не оновили дані у Резерв+

Навчання у серпні

Навчальний рік в Україні цьогоріч може розпочатися раніше. Хоча це тільки рекомендації від Міністерства освіти й це право поки що залишили на розгляд кожному закладу. Тобто керівництво навчального закладу вирішує, коли починати навчальний рік, але з умовою, щоб були дотримані затверджені урядом межі тривалості навчання. Крім того, раніше розпочати освітній процес можуть вищі коледжі та училища.

Оновлення купюр

У серпні з обігу мають вилучити купюру 500 гривень саме старого зразка, тобто ту, яка друкувалась з 2003 по 2007 рік. Ці купюри будуть замінювати більш новими, починаючи зі зразка 2014 року. При цьому українці можуть розраховуватися і старими без будь-яких обмежень та спеціально йти міняти їх не потрібно.

Ще більше жіночих вагонів

Нововведеннями в серпні потішила й Укрзалізниця. Йдеться про облаштування додаткових жіноче купе, при цьому за вартістю квитки  будуть такими ж, як і в інші купе. Нові жіночі купе вже доступні на чотирьох рейсах поїздів:

  • Харків-Івано-Франківськ
  • Запоріжжя-Ясіня
  • Черкаси-Івано-Франківськ
  • Київ-Рахів

Працюємо без вихідних

За попередніми даними, додаткових вихідних у серпні не передбачено. І хоча 24 серпня — державне свято День Незалежності України цього року випадає на суботу, то раніше за минулими законами довоєнного часу наступний робочий день, тобто понеділок 26 серпня, мав би бути вихідним. Та оскільки в країні діє воєнний стан, то всі додаткові вихідні скасовано. Хоча в недержавних компаніях це питання все ж залишається на розсуд роботодавця.

Loading...

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Більше новин