Постійний недосип: як оговтатися після безсонної ночі та повернути здоровий сон під час війни

Як недосип впливає на здоров'я людини?

росіяни чи не щодня здійснюють повітряні атаки на Україну та Київ зокрема. Безсонні ночі даються в знаки, а лікарі наголошують, що стрес і недосип є головними причинами виникнення 86% всіх захворювань людини. Як оговтатися після безсонної ночі та повернути здоровий сон під час війни, розповідають у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЗакрите укриття під час повітряної тривоги: куди звертатися та що можна зробити (список укриттів по Україні)

Як недосип впливає на здоров'я людини

Сім із десяти інфарктів у людей, старших за 50 років можна було б запобігти, якби ті краще спали. Такого висновку дійшли в Європейському товаристві кардіологів. Статтю з дослідженням опублікувала щоденна британська газета Daily Telegraph. Видання також посилається на науковців Каліфорнійського університету в Берклі. Там дійшли висновку, що втрата лише однієї години сну може послабити частину мозку.

"Ми виявили, що втрата сну є тригером для асоціальної поведінки, зменшуючи вроджене бажання людей допомагати одне одному".

Хто і далі нехтуватиме своїм сном, почуватиметься щоразу гірше. Набір ваги, депресія, в'ялість, дратівливість, зниження імунітету, навіть інсульт та інфаркт — це ще не увесь список проблем, які провокує недосип. Однак, повернути здоровий сон реально. 

Як повернути здоровий сон

Авторка статті наводить кілька порад:

►зокрема, спробуйте важку ковдру, вона знижує рівень тривожності і стресу. Це імітує відчуття, ніби вас обіймають. Крім того, вам буде тепліше.

Не крутіться в ліжку. Спробуйте спати тоді, коли почуваєтесь сонним.

Вставайте з ліжка одразу, як тільки прокинетесь.

►Дотримуйтеся правила 15 хвилин. Якщо за цей час не засинаєте, вставайте з ліжка. 

Відмовтеся від негативу. Ніколи не кажіть собі, що у вас безсоння. Краще скажіть: я добре сплю. Сьогодні просто погана ніч.

Прогуляйтеся зранку. Природне світло допомагає скинути ваш біологічний годинник і вигнати гормон сну мелатонін із вашого мозку. 

► Найнебезпечніші вороги наших снів — це гаджети. Лікарі радять лягати в ліжко без телефонів і планшетів. Під сумнівом і наручні браслети, які вимірюють
тривалість сну.

Секрет здорового сну доволі простий — науковці називають його — нормальна втома. Удень варто зайнятися повсякденним життям. До метро краще йти
15 хвилин пішки, аніж їхати маршруткою. Провести продуктивно час на роботі і тд.

Як виспатись під час війни

Під час війни постійні повітряні тривоги не дають змоги висипатись, тому варто:

►спробувати лягати спати раніше, наприклад, о 21:00. 

►пробувати подрімати вдень 15-30 хв, навіть якщо ви на роботі.

Як повернути здоровий сон під час війни, дивіться поради: 

Loading...

Більше новин