Зелений чай, куркума, ягоди та навіть часник можуть допомогти «зменшити» біологічний вік людини. До такого висновку дійшли науковці за результатами дослідження, яке було опубліковане в науковому журналі Aging US.
Під час дослідження, яке проводилось протягом восьми тижнів, група чоловіків середнього віку дотримувалася спеціального харчування та рекомендацій щодо сну, фізичної активності й медитації. Їхній раціон був рослинно-орієнтованим та містив продукти, багаті на поліфеноли — природні антиоксиданти. Результат вразив: учасники змогли «омолодити» свій біологічний вік у середньому на 3,14 роки.
Ключову роль відіграли так звані «метил-адаптогени» — продукти, які впливають на процеси ДНК-метиляції, тобто на те, як працюють наші гени. Саме ці зміни визначають, чи клітини старіють швидше чи повільніше.
До списку таких продуктів увійшли:
Виявилося, що саме ті учасники, які вживали більше цих продуктів, показали значніше зниження «епігенетичного віку».
Біологічний (епігенетичний) вік не завжди збігається з паспортним. Він показує стан клітин організму і може бути ключовим показником ризиків серцево-судинних чи когнітивних захворювань.
Дослідження підкреслює, що навіть невеликі зміни у раціоні — більше чаю, спецій та ягід — можуть позитивно вплинути на процеси старіння, незалежно від ваги чи звичних харчових звичок.
Попри те, що дослідження було невеликим, воно додає вагомі докази на користь того, що поліфенол-багаті продукти допомагають зберігати молодість клітин. І хоча для остаточних висновків потрібні більші за масштабами роботи, вже зараз очевидно: додати зелений чай, куркуму чи ягоди у щоденне меню — простий спосіб підтримати здоров’я і відтермінувати старіння.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: