«Метіляційна дієта» може уповільнити старіння: вчені назвали продукти, які варто їсти, щоб омолодити організм

Нове дослідження показало, що деякі продукти можуть реально «відмотати» біологічний вік назад.

Зелений чай, куркума, ягоди та навіть часник можуть допомогти «зменшити» біологічний вік людини. До такого висновку дійшли науковці за результатами дослідження, яке було опубліковане в науковому журналі Aging US.

Під час дослідження, яке проводилось протягом восьми тижнів, група чоловіків середнього віку дотримувалася спеціального харчування та рекомендацій щодо сну, фізичної активності й медитації. Їхній раціон був рослинно-орієнтованим та містив продукти, багаті на поліфеноли — природні антиоксиданти. Результат вразив: учасники змогли «омолодити» свій біологічний вік у середньому на 3,14 роки.

Ключову роль відіграли так звані «метил-адаптогени» — продукти, які впливають на процеси ДНК-метиляції, тобто на те, як працюють наші гени. Саме ці зміни визначають, чи клітини старіють швидше чи повільніше.

До списку таких продуктів увійшли:

  • куркума,
  • розмарин,
  • часник,
  • ягоди,
  • зелений та улун чай.

Виявилося, що саме ті учасники, які вживали більше цих продуктів, показали значніше зниження «епігенетичного віку».

Біологічний (епігенетичний) вік не завжди збігається з паспортним. Він показує стан клітин організму і може бути ключовим показником ризиків серцево-судинних чи когнітивних захворювань.

Дослідження підкреслює, що навіть невеликі зміни у раціоні — більше чаю, спецій та ягід — можуть позитивно вплинути на процеси старіння, незалежно від ваги чи звичних харчових звичок.

Попри те, що дослідження було невеликим, воно додає вагомі докази на користь того, що поліфенол-багаті продукти допомагають зберігати молодість клітин. І хоча для остаточних висновків потрібні більші за масштабами роботи, вже зараз очевидно: додати зелений чай, куркуму чи ягоди у щоденне меню — простий спосіб підтримати здоров’я і відтермінувати старіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Останні новини