Страх — це маркер успіху: психологиня розповіла звідки беруться страхи та як завдяки їм можна покращити своє життя

Психологиня пояснила, як зрозуміти свої страхи та розповіла про ефективні методи боротьби з ними

Страх – це природна емоція, яку переживає кожна людина у своєму житті. Вона виникає, коли ми стикаємося з чимось невідомим, відчуваємо загрозу чи втрату контролю над ситуацією. Але що робити, якщо страх стає настільки сильним, що заважає жити повноцінно?

У сюжеті Сніданку з 1+1 психологиня та психотерапевтка Олена Шершньова пояснила, звідки беруться наші страхи та поділилася порадами, як їх можна позбутися.

Звідки береться страх

За словами Олени Шершньової, страх – це не просто реакція на конкретну загрозу, а внутрішній сигнал, який говорить про наші не розв'язані проблеми або про виклики з якими нам доведеться зіштовхнутися. Страх часто виникає на тлі невизначеності та відсутності контролю. 

Основними джерелами страхів є:

  • Страх невизначеності. Ми боїмося того, що не можемо передбачити чи контролювати, наприклад, як складеться наше майбутнє.
  • Страх за життя та здоров'я. Це базовий інстинкт виживання, який може загострюватися через хвороби чи травматичні події.
  • Страх зробити помилку. Особливо властивий людям, які прагнуть досягати ідеальних результатів (перфекціонізм) і бояться невдач.
Pexels-MART PRODUCTION

Як почути свій страх

Олена Шершньова наголошує, що страх – це не ворог, якого потрібно позбутися. Навпаки, важливо його зрозуміти й навіть подружитися з ним. Для цього необхідно навчитись «слухати» свій страх. Психологиня порадила простий, але ефективний метод роботи зі страхами, який допоможе краще їх зрозуміти.

Перший крок — назвіть свій страх

Напишіть на аркуші паперу або в телефоні те, чого ви боїтеся. Дайте страху конкретну назву. Наприклад, якщо ви боїтеся зробити помилку, прямо назвіть його «страхом помилки». Або, якщо вас турбує майбутнє, то дайте цьому страху відповідну назву.

Другий крок — розкажіть про свої емоції

Опишіть свої відчуття, подумайте, як страх проявляється у вашому тілі та емоціях. Наприклад, у вас можуть тремтіти руки, з'являтися спазми в животі або відчуття холоду в руках чи ногах.

Третій крок — подумайте, що може означати ваш страх

Це спроба зрозуміти до чого ваш страх вас закликає або, що саме цей він вам дає зрозуміти. Як пояснює психологиня, страхи можуть бути маркерами важливих змін або розвитку. Наприклад, якщо страх вас стримує від початку нового проєкту, можливо, саме в цьому криється ваш виклик до зростання.

Страх, як маркер розвитку

Олена Шершньова також наголошує, що страх часто є ознакою того, що перед нами відкриваються нові можливості для розвитку. Якщо страх не загрожує нашому життю чи здоров'ю, він може вказувати на важливі кроки, які нам потрібно зробити для особистісного зростання.

«Страх – це наш друг, якщо ми навчимося його чути та розуміти. Через страх ми можемо побачити в яких сферах життя ми можемо рости й ставати ефективнішими», – пояснює Олена Шершньова.

Навчившись чути й розуміти свої страхи, ми можемо виявити нові можливості для розвитку та подолання власних бар’єрів. Спокійна робота над страхами допоможе не тільки повернути контроль над життям, а й підняти його якість на новий рівень.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маленькі радості, які можуть змінити ваше життя: що таке глімери і чому вони так необхідні кожній людині

Більше новин